Mainos

Venäjä syyttää Talibania verilöylystä

Venäjä kehottaa ulkomaailmaa pysäyttämään Taliban-liikkeen harjoittaman "etnisen verilöylyn" Pohjois-Afganistanissa. Venäjän ensimmäinen apulaisulkoministeri Boris Pastuhov sanoi tänään, että venäläisillä on luotettavaa tietoa Mazar-i-Sharifin kaupungissa toimeenpannuista joukkosurmista.

Pastuhovin mukaan Taliban-liikkeen edustajat ovat "täysin arvaamattomia" ja heitä tukevien tahojen tulisi ymmärtää, ettei alueen vakauden horjuttaminen hyödytä ketään. Venäjän syyttävä sormi kohdistuu erityisesti Pakistaniin, jonka sotilaita oli osallistunut taisteluihin lähellä Mazar-i-Sharifia, Pastuhov sanoi. Pakistanin ulkoministeri Sartaj Aziz puolestaan totesi Afganistanin sotimisen olevan täysin Afganistanin sisäinen asia. Pakistania kiinnostaa vain pysyvä rauha Afganistanissa, Aziz sanoi. Pastuhovin mukaan Venäjä pystyy takaamaan oman ja liittolaistensa turvallisuuden, ja suunnittelee jo joukkojensa vahvistamista Tadzhikistanin ja Afganistanin rajalla.

Taliban vahvistaa joukkojaan

Talibania vastustavan sotapäällikkö Abdel Rashid Dostamin mukaan Afganistanin pohjoisosassa käytiin jälleen torstaina kiivaita taisteluja Talibanin ja opposition joukkojen välillä, kertoi Iranin uutistoimisto Irna. Irnan mukaan Talibanin hävittäjät tekivät tänä aamuna laajoja ilmaiskuja opposition tukikohtaan Bamianin kaupungissa.

-Koko kaupunki on liekeissä, kertoivat silminnäkijät Irnalle. Irnan mukaan niin "tunnistamattomat lentokoneet" kuin Talibanin hävittäjätkin alkoivat pommittaa Bamiania aamunkoiton jälkeen. Viranomaisten mukaan Taliban lennätti tänään lisää joukkoja Pohjois-Afganistaniin lujittaakseen yrityksiä puhdistaa alue opposition joukoista. Ääri-islamilainen Taliban valtasi eilen Pul-i-Khumrin, Nahrinin sekä Uzbekistanin rajan tuntumassa sijaitsevan Hairatanin kaupungin.

-Joukkomme puhdistavat vastarintapesäkkeitä ja luovat kontakteja paikallisten väestönosien kanssa, kertoi Talebanin radioasema Shariat. Taliban lähetti täydennysjoukkoja pääkaupungista Kabulista ja Kandaharista Afganistanin syrjäytetyn hallituksen sotilasjohtajan Ahmed Shah Masoodin joukkoja vastaan. Masood oli Talibanin viranomaisten mukaan saarrettu Panjshirin laaksoon. Opposition edustaja kertoi aiemmin, että Talibanin viime päivien aikana hajoittamat joukot aikovat aloittaa sodassa uuden vaiheen ja jatkaa taistelua vuorilta käsin.

Masood on mm. käskenyt Panjshirin asukkaita toimittamaan ruokaa sotilailleen, jotka suunnittelevat sissihyökkäyksiä Talibanin asemia vastaan. Ennen nyt meneillään olevaa hyökkäystä sissiliike hallitsi noin kahta kolmasosaa maasta.

Iran vaati panttivankien vapauttamista

Iranin ulkoasiainministeri Kamal Kharazi sanoi tänään, että Talibanin on vapautettava välittömästi 10 iranilaista diplomaattia ja toimittaja, jotka siepattiin Mazar-i-Sharifissa sijaitsevaan konsulaattiin viime viikonloppuna tehdyn iskun yhteydessä. Kharazi vaati Talibania lopettamaan ulkomaalaisten "vaarallisen" pidätyksen. Taliban on kiistänyt pitävänsä diplomaatteja vankeinaan ja sanonut, ettei se tiedä ovatko nämä hengissä. Iranin mukaan kaapatut ovat elossa ja heidät on siirretty Talibanin tukikohtaan Kandahariin.

Mielenosoittajat jatkoivat vastalauseitaan Pakistanin suurlähetystön edessä Teheranissa torstaina toista päivää syyttäen talebaneja fanaatikoiksi. Iran on syyttänyt Pakistania Talibanin aseellisesta tukemisesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.