Venäjä sanoo vetävänsä joitakin joukkoja – Ukraina: "Uskomme, kun näemme"

Ex-suurlähettiläs kertoo, miksi ei usko Venäjän aloittavan sotaa:"Tässä ei viime kädessä ole kyse Ukrainasta" 1:20
Videolla Moskovan entinen suurlähettiläs kertoo MTV Uutisille, miksei usko Venäjän aloittavan sotaa Ukrainassa.

Venäjän puolustusministeriön tiedottaja on kertonut venäläisille uutistoimistoille, että maa on vetämässä osan joukoistaan Ukrainan rajan tuntumasta.

Tiedottajan mukaan eteläisen ja läntisen sotilaspiirin yksiköt ovat suorittaneet tehtävänsä ja valmistautuvat palaamaan pysyviin varuskuntiinsa.

Ukraina ilmoitti vaativansa kaikkien joukkojen vetämistä rajoilta.

– Meillä on sääntö: älä usko mitä kuulet, usko mitä näet. Kun näemme vetäytymisen, uskomme siihen, Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi, kun häneltä kysyttiin Venäjän ilmoituksesta.

Kuleban mukaan sen ja länsimaiden yhteisen diplomatian ansiosta Venäjän hyökkäyksen uhka on kuitenkin vähentynyt. Kuleban mukaan Venäjän hyökkäämättömyys aina helmikuun puoliväliin asti kertoo siitä, että diplomatia on purrut.

Joukkojen siirtelyä ja sotaharjoituksia

Jännitteet Ukrainan lähellä ovat olleet kasvussa useita kuukausia Venäjän vahvistaessa sotajoukkojaan rajaseudulla, jossa on ollut yli 100  000 sotilasta. Lisäksi venäläisjoukkoja on ollut Ukrainan rajan lähellä Valko-Venäjällä yhteisissä sotaharjoituksissa valkovenäläisten kanssa.

Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock kehotti tänään Venäjää vetämään joukkonsa Ukrainan rajalta ja korosti sitä, että vastuu Ukrainan kriisin liennytyksestä on Venäjän harteilla.

Baerbock esitti kommenttinsa ennen Saksan liittokansleri Olaf Scholzin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tämänpäiväistä tapaamista Moskovassa Ukrainan kriisin tiimoilta.

Baerbockin mukaan tilanne Ukrainan rajalla on vaarallinen ja eskalaation vaara on suuri. Turvatakuita vaativa Venäjä syyttää jännitteiden kasvusta Yhdysvaltoja ja läntisen Euroopan maita.

Venäjä: "Tässä ei ole mitään uutta"

Venäjän puolustusministeriön tiedottaja kertoi venäläisille uutistoimistoille, että maan eteläisen ja läntisen sotilaspiirin yksiköt ovat suorittaneet tehtävänsä Ukrainan rajan lähellä ja valmistautuvat palaamaan pysyviin varuskuntiinsa. Venäjä on kiistänyt suunnittelevansa hyökkäystä Ukrainaan ja kiisti, että joukkojen vetäminen takaisin olisi käännös maan linjassa.

–  Olemme aina sanoneet, että kun harjoitukset ovat ohi, joukot palaavat pysyviin tukikohtiinsa. Tässä ei ole mitään uutta. Kyse on tavanomaisesta prosessista, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi toimittajille.

Venäjän mukaan se siirtelee jatkossakin joukkojaan omalla alueellaan haluamallaan tavalla.

Venäjä kertoo myös jatkavana dialogia lännen kanssa turvallisuuskysymyksistä ja olevansa valmis esimerkiksi erillisiin keskusteluihin keskipitkänmatkan ydinohjuksista. Raportteja aikeista hyökätä Ukrainaan maan ulkoministeri Sergei Lavrov luonnehtii ”informaatioterrorismiksi”.

Saksan ja Venäjän johtajat tapaavat Moskovassa

Saksalaisen Spiegel-lehden mukaan Moskovaan saapunut Scholz on kieltäytynyt venäläisestä koronatestauksesta. Scholz menettelee samoin kuin Putinin aiemmin tavannut Ranskan presidentti Emmanuelle Macron

Ranskalaisten mukaan huolenaiheena oli tuolloin se, että venäläiset saisivat haltuunsa Ranskan presidentin dna-näytteen, kertoi muun muassa BBC. Seurauksena presidentit pitivät useiden metrien etäisyyden toisistaan tapaamisen aikana.

Saksan liittokansleri saapui Moskovaan kriittisellä hetkellä, sillä Venäjän pelätään olevan valmis aloittamaan suurhyökkäyksen Ukrainaan.

Scholz tuli Venäjälle Kiovasta, missä hän neuvotteli Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Scholz sanoi ennen ulkomaanmatkaansa, että Venäjä joutuu välittömästi kohtaamaan länsimaiden sanktioita, jos se hyökkää Ukrainaan.

Venäjällä ja Saksalla on kiinteitä taloussuhteita esimerkiksi jo valmistuneen, mutta käyttöönottoa odottavan Nord Stream 2 -maakaasuputken vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat