MTV seuraa Ukrainan tilannetta: Nato on siirtänyt henkilöstönsä pois Kiovasta

Kriisi näytti tänään kärjistyvän Ukrainassa edelleen, kun Itä-Ukraina separatistialueille julistettiin yleinen liikekannallepano.

Olemme seuranneet turvallisuustilanteen kiristymistä tiiviisti. Löydät alempana artikkelista hetki hetkeltä -seurannan.

Mobilisaatio koskee niin kutsuttuja Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltoja.

Donetskin separatistijohtaja Denis Pushilin ilmoitti tänään videoviestissään, että hän allekirjoitti asetuksen reserviläisten mobilisoinnista. Luhanskin aluetta johtava Leonid Pasetshnik antoi vastaavan asetuksen.

Pushilin perusteli liikekannallepanoa sotatoimien lisääntymisen uhalla.Tänään aamulla separatistit että Ukraina ovat kumpikin syyttäneet toisiaan sotatoimien kiihdyttämisestä maan itäosassa. 

Sekä hallituksen että separatistien joukot ovat viime päivinä syyttäneet toisiaan konfliktin kiihdyttämisestä.

Separatistit ovat väittäneet Ukrainan hallituksen suunnittelevan sotatoimia heidän ajamisekseen pois alueelta. Hallitus on kiistänyt tällaiset suunnitelmat.

Biden: Putin tehnyt hyökkäyspäätöksen

Yhdysvaltain Biden kertoi olevansa nyt vakuuttunut siitä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on tehnyt päätöksen hyökkäyksestä Ukrainaan. Bidenin mukaan diplomatia on mahdollisuus hyökkäykseen asti.

–  Diplomatia on aina mahdollisuus, presidentti Biden sanoi.

Lehdistötilaisuudessa puhuneen Bidenin mukaan on perusteltua uskoa, että Venäjä hyökkää Ukrainaan tulevalla viikolla tai tulevina päivinä, ja kohteena on Ukrainan pääkaupunki Kiova

.–  Kaupunki, jossa on 2,8 miljoonaa viatonta ihmistä, Biden lisäsi.

Lehdistötilaisuuden jälkimainingeissa Biden painotti Twitterissä, että neuvottelupöytään palaaminen on edelleen mahdollista.

–  Sanon vielä uudelleen: Venäjä voi vielä valita diplomatian, Biden sanoi Yhdysvaltain presidentin virallisella tilillä julkaistussa tviitissä.

Diplomatian puolella tapahtuu uusi yhteydenpito sunnuntaina, jolloin presidentti Putin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron käyvät puhelinneuvottelun. Münchenin konferenssiin Putin ei osallistu.

Biden: On logiikan vastaista, että Ukraina suunnittelisi hyökkäystä

Biden sanoi myös, että Venäjä yrittää saada aikaan valheellista oikeutusta sodalle. Venäjä on muun muassa syyttänyt Ukrainan suunnittelevan hyökkäystä.

–  Näille väitteille ei yksinkertaisesti ole todisteita, ja on peruslogiikan vastaista uskoa, että ukrainalaiset valitsisivat tämän hetken kärjistääkseen vuosien mittaista konfliktia, kun maan rajoilla on yli 150  000 (Venäjän) sotilasta, Biden sanoi.

–  Kaikki nämä ovat linjassa sen pelikirjan kanssa, jota venäläiset ovat ennenkin käyttäneet saadakseen aikaan valheellisen oikeutuksen toimia Ukrainaa vastaan, Biden sanoi Valkoisessa talossa.

Ukraina on toistuvasti korostanut, että se ei yritä palauttaa sotatoimin valvontaansa separatistialueita tai Krimin niemimaata, jonka Venäjä miehitti vuonna 2014.

Mediatiedot: Liki puolet Ukrainaa ympäröivistä joukoista hyökkäysvalmiudessa

Liki puolet Ukrainaa ympäröivistä venäläisjoukoista on nyt hyökkäysasemissa, kertoi muun muassa uutiskanava CNN.

CNN:lle asiasta kertoi yhdysvaltalainen puolustusviranomainen, jolla on tietoa tuoreimmasta tilannearviosta.

Virkamiehen mukaan Venäjän asevoimat jatkaa joukkojen liikuttamista rajaa kohti. Edellisten 48 tunnin aikana hyökkäysasemissa olevien joukkojen määrä on noussut 40–50 prosenttiin.

Yhdysvallat on arvioinut aiemmin, että rajan läheisyydessä on noin 149  000 venäläissotilasta. Jos Itä-Ukrainassa olevat Venäjän tukemat separatistit lasketaan mukaan, alueella on jopa 190  000 sotilasta. Rajalla on uutiskanavan mukaan nyt 120–125 pataljoonan taktista ryhmää. Yhdessä tällaisessa ryhmässä on yleensä noin tuhat sotilasta.

Venäjä on kiistänyt hyökkäysaikeet Ukrainaan, joka on onnistunut saamaan Venäjän vihat niskaansa lähennyttyään sekä EU:n että sotilasliitto Naton kanssa. Venäjä on vaatinut länsimailta useaan otteeseen niin sanottuja turvatakuita siitä, ettei Nato laajenisi enempää itään.

Johnson: On vielä mahdollista välttää tarpeeton verenvuodatus

Britannian pääministeri Boris Johnsonin mukaan vielä on mahdollisuus välttää tarpeeton verenvuodatus, joka seuraisi mahdollista Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Pääministerin kanslian mukaan Venäjä on jatkanut joukkojensa vahvistamista Ukrainan rajan läheisyydessä, vaikka Venäjän hallinto on kiistänyt väitteet. Britannian mukaan rajalle olisi tullut noin 7 000 lisäsotilasta.

Johnsonin mukaan verenvuodatuksen välttäminen vaatisi länsimailta valtavaa solidaarisuuden osoitusta, jollaista ei ole nähty lähihistorian aikana. Johnson kommentoi tilannetta Münchenin turvallisuuskonferenssin edellä julkaistussa lausunnossa.

–  Liittolaisten on puhuttava yhdellä äänellä painottaakseen presidentti Putinille, miten korkean hinnan hän maksaa uudesta venäläishyökkäyksestä Ukrainaan. Diplomatia voi vielä voittaa, Johnson lisäsi.

"Venäjästä tulisi hyökkäyksen myötä kansainvälinen hylkiö"

Biden puhui aiemmin perjantaina Yhdysvaltain Nato-liittolaisten kanssa. Puhelinkokouksen tarkoituksena oli viimeistellä suunnitelmia Venäjään kohdistuvista talouspakotteista.

Länsimaat ovat uhanneet lätkäistä Venäjälle tuntuvia pakotteita, jos se vyöryttää jälleen joukkojaan Ukrainaan.

–  Jos Venäjä hyökkäisi Ukrainaan, siitä tulisi hylkiö kansainvälisessä yhteisössä, kertoi kansainvälistä taloutta käsittelevä Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden varaneuvonantaja Daleep Singh, jonka mukaan Venäjä jäisi muun muassa eristyksiin kansainvälisistä finanssimarkkinoista.

Vuonna 2014 Venäjä miehitti Krimin niemimaan ja aloitti sodan Itä-Ukrainassa. Venäjän tukemat separatistit ovat sotineet ukrainalaisjoukkoja vastaan jo kahdeksan vuoden ajan.

Sodan vuoksi on saanut surmansa yli 14  000 ihmistä ja yli 1,5 miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa.

Ukrainan tapahtumien seuranta:

22.40: Sotilasliitto Nato on siirtänyt henkilöstönsä Ukrainan pääkaupungista Kiovasta maan länsiosassa sijaitsevaan Lviviin sekä Belgian Brysseliin, jossa Naton päämaja sijaitsee. 

Asiasta kertoi Naton edustaja. Hän ei kertonut siirretyn henkilöstön lukumäärää. Sotilasliiton toimipaikat Ukrainassa pysyvät hänen mukaansa toimintakykyisinä.

18.30: Presidentti Sauli Niinistö vertaa Ukrainan käynnissä olevaa tilannetta talvisotaa edeltäneeseen aikaan. 

Münchenin turvallisuuskonferenssissa esiintynyt Niinistö huomautti, että Neuvostoliiton johtaja Josif Stalin yritti aikanaan hajottaa suomalaisten rivejä, mutta ei onnistunut siinä, vaan täysi vastakohta tapahtui ja kansa yhdistyi.

Niinistö näkee Ukrainan tilanteessa nyt samaa. Hänen mukaansa läntisessä maailmassa on nyt sama tunne eli haasteiden edessä ollaan yhdessä.

18.15 Ukrainan armeija sanoo kahden sotilaansa kaatuneen etulinjan hyökkäyksissä Itä-Ukrainassa. Sotilaiden kerrotaan saaneen kranaatinsirpaleista kuolettavat vammat.

Ukrainan sisäministeri Denys Monastyrskyi tapasi kansainvälisiä toimittajia Itä-Ukrainan etulinjalla tänään. Ministeri joutui etsiytymään suojaan, kun kranaatinheittimen ammukset putosivat maahan vain muutaman sadan metrin päässä.

18.10: EU on ilmoittanut koordinoivansa avustuslähetyksiä Ukrainaan. Maahan lennätetään lääkintätarvikkeita ja suojavarusteita Ukrainan pyynnöstä.

Unionin jäsenmaiden tarjoaman avun tarkoituksena on "tukea Ukrainan varautumista kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin", sanotaan Euroopan komission lausunnossa.

Avustuslähetyksissä on muun muassa suu-nenäsuojaimia, steriilejä käsineitä, sähkögeneraattoreita, antibiootteja, telttoja, huopia ja makuupusseja.

17.00 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti lähtevänsä ulkomaanmatkalle Münchenin turvallisuuskokoukseen, vaikka Yhdysvallat on varoittanut maata Venäjän hyökkäyksen kasvaneesta uhkasta. Zelenskyi painotti kansliansa välittämässä lausunnossaan, että tilanne Ukrainan itäosassa "pysyy täysin hallinnassa". Ukrainan johtaja ei suoraan kommentoinut Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kysymystä sitä, onko Zelenskyin nyt viisasta lähteä pois maastaan.

Zelenskyi vaatii Münchenissä voimakkaampaa tukea maalleen. Hän arvosteli länttä muun muassa siitä, ettei mahdollisten uusien pakotteiden sisältöä ole julkistettu.

Münchenin vuotuinen korkean tason turvallisuuskonferenssi on meneillään tänä viikonloppuna.

14.00: Minkä tahansa kaltainen Venäjän hyökkäys Ukrainaan johtaisi Naton vahvistamiseen sotilasliiton Itä-Euroopan jäsenmaissa, painottaa Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harris. Lisäksi Venäjä saisi vastaansa sille haitalliset talouspakotteet, Harris totesi turvallisuuskonferenssissa Saksan Münchenissä tänään.

13.31: Saksan liittokansleri Olaf Scholz sanoo, että Venäjän väitteet kansanmurhasta Ukrainan Donbassin alueella ovat naurettavia. Scholz kommentoi asiaa Münchenin vuotuisessa turvallisuuskonferenssissa tänään.

12.58: EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen syyttää Venäjää tänään siitä, että maa "yrittää räikeästi kirjoittaa uudelleen kansainvälisen järjestyksen säännöt". Von der Leyen arvosteli puheessaan Venäjää myös sen joukkojen määrän kasvattamisesta Ukrainan rajalla.

12.45: Jos Venäjä nyt ryhtyy uusiin laajoihin sotilaallisiin toimiin Ukrainassa, EU:n vastaus tulee olemaan nopea, vahva ja koordinoitu, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi vihreiden puoluevaltuuskunnalle pitämässään puheessa. Haaviston mukaan Suomi ja EU tukevat vahvasti Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta. Haaviston mukaan Venäjä haastaa toiminnallaan kansainvälistä sääntöpohjaista järjestelmää ja Euroopan turvallisuuden perustana toimivia sopimuksia. 

Joe Biden:"Ukrainan sotilaat eivät ole antaneet Venäjän houkutella heitä sotaan" 2:38
Presidentti Biden: "Ukrainan sotilaat eivät ole antaneet Venäjän houkutella heitä sotaan".

Lue myös:

    Uusimmat