Venäjä pullistelee ydinaseillaan: Videolla mannertenvälinen ohjus kohoaa taivaalle

Venäjä pullistelee kyvyllään tehdä massiivinen ydinaseisku: Videolla järkälemäinen raketti kohoaa taivaalle 1:56
Venäjän puolustusministeriön julkaisemalla videolla kerrotaan näkyvän, miten Venäjä harjoittelee ydinasehyökkäykseen vastaamista.

Venäjän puolustusministeriö kertoo harjoitelleensa sellaisen tilanteen varalta, että Venäjää vastaan tehdään ydinasehyökkäys.

Venäjä kertoo laukaisseensa mannertenvälisiä RS-24 Yars -ohjuksia Arkangelin alueella sijaitsevalta testialueelta. 

Lisäksi risteilyohjuksia ammuttiin Barentsinmerellä seilanneesta ydinsukellusveneestä ja pitkän kantaman Tu-95MS-pommikoneista.

Venäjän ydinasekyvyillä pullistelevan harjoituksen ajoitus on mielenkiintoinen. Viime ja tällä viikolla on uutisoitu Venäjän irtautuvan ydinkoekieltosopimuksesta.

Venäjä irtautumassa ydinkoekieltosopimuksesta - mitä se maailmalle tarkoittaa? 9:52
Venäjä irtautumassa ydinkoekieltosopimuksesta - mitä se maailmalle tarkoittaa?

Venäjän ydinkoe "ei ole mitenkään mahdoton ajatus"

Kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg puolestaan totesi MTV Uutisille viime viikolla, että "ei ole mitenkään ajatus", että Venäjä tekee ydinkokeen.

– Ydinkokeen tekeminen olisi kuitenkin isompi asia kuin sopimuksen ratifioimatta jättäminen. Se haastaisi paljon suoremmin koko ydinasejärjestelmää, joka on vallinnut kylmän sodan jälkeen, Forsberg toteaa MTV Uutisten puhelinhaastattelussa.

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro on samaa mieltä.

– Ei se ydinkokeen tekeminen mitenkään mahdotonta ole. Venäjä varaa tähän nyt mahdollisuuden. Sopimuksen ratifioinnin purkaminen on symbolinen viesti: Se ei enää sido Venäjää. Yhdysvallat katsoo, että sopimus sitoo sitä, vaikka se ei ole sitä ratifioinut, Kangaspuro sanoo.

– Ydinkoe olisi voiman demonstraatio ja sillä olisi suuri pelotevaikutus. Muistuttaisi ydinaseen voimasta. Sillä saataisiin suuri huomio. Samalla se olisi valtava taka-askel käytännössä koko ihmiskuntaa ajatellen. Hirveän huono signaali ajattelen keskustelua ydinaseista, Kangaspuro jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat