Duuman edustaja: Suomessa uhotaan Venäjän alueiden viemisellä

Tällaista propagandaa venäläisille näytetään Suomesta – miksi kielenkäyttö kovenee juuri nyt? 7:12
Tällaista propagandaa venäläisille näytetään Suomesta. Juttu on elokuulta.

Venäjän duuman jäsen Andrei Gurulyov on antanut valheellisia lausuntoja Suomeen liittyen.

Gurulyovin mukaan ilmapiiri Suomessa kuumenee.

– Annoin avustajilleni tehtävän selvittää, mitä suomalaiset kirjoittavat – ja se on kamalaa, Gurulyov sanoi .

– He kaikki sanovat iloisesti, että "Petroskoi on meidän" ja niin edelleen, hän jatkoi.

Suomi ei ole esittänyt virallisia vaatimuksia Venäjän alueiden liittämisestä Suomeen. Suomessa ei myöskään ole käyty viime aikoina valtavirtakeskustelua aiheesta.

Venäjän ja Suomen suhteet ovat viilentyneet huomattavasti sen jälkeen, kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksen Ukrainaan helmikuussa 2022. Venäjä on myös suhtautunut kriittisesti Suomen Nato-jäsenyyteen.

Gurulyovin Petroskoi-väitteet saattavat olla peräisin niin sanotusta Karjala-kysymyksestä. Toisen maailmansodan jälkeen presidentti Urho Kekkonen keskusteli Neuvostoliiton johdon kanssa mahdollisuuksista palauttaa Karjala ja muut rauhansopimuksessa Neuvostoliitolle luovutetut alueet takaisin Suomelle. Aluepalautukset olivat laajemmin esillä myös Neuvostoliiton hajoamisen yhteydessä 1990-luvulla.

Sodassa menetettyjen alueiden palauttamisesta ei ole käyty Suomessa 2000-luvulla laajempaa vakavaa keskustelua, eikä asia ole esimerkiksi minkään eduskuntapuolueen puolueohjelmassa. Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomella ei ole aluevaatimuksia Venäjälle.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Suomesta tehdään toista Ukrainaa"

Duuman edustaja Gurulyovin mukaan Suomi on niin sanotusti Ukrainan tiellä.

– Ymmärrämme oikein hyvin, että he ovat tekemässä Suomesta toista Ukrainaa, Gurulyov sanoo.

Venäjän sotapropagandassa Ukraina ei usein ole sen enempää oikea valtio kuin itsenäisesti toimiva tahokaan. 

Samaan aikaan Venäjän sotapropagandassa Volodymyr Zelenskyin natsismiin kallellaan oleva hallinto johtaa Ukrainaa vuoroin itsenäisesti kansan tahdon vastaisesti ja sotaa himoavien länsimaiden käskyjen mukaisesti.

Venäjä onkin usein väittänyt, ettei se varsinaisesti sodi Ukrainaa vastaan, vaan koko Natoa vastaan Ukrainassa. Perusteena on käytetty sitä, että lukuisat Naton jäsenmaat, Suomi mukaan lukien, ovat lähettäneet Ukrainalle runsaasti aseapua.

Lue myös:

    Uusimmat