Venäjä-pakotteille suomalaisten laaja tuki – MTV:n kyselyssä yli 80 prosenttia hyväksyy hintojen nousun

MTV:n kysely: Suurin osa suomalaisista hyväksyy ruoan kallistumisen Venäjän sotatoimien vastustamiseksi 4:15
MTV:n kysely: Suurin osa suomalaisista hyväksyy ruoan kallistumisen Venäjän sotatoimien vastustamiseksi

MTV Uutisten kyselyyn vastanneista suurin osa hyväksyy hintojen nousun seurauksena Venäjän sotatoimien vastustamisesta.

Venäjälle Ukrainan sodan vuoksi asetetut pakotteet saavat suomalaisilta laajan tuen, selviää MTV Uutisten teettämästä kyselystä.

Yli 80 prosenttia kyselyyn vastanneista sanoo, että Suomen pitää ajaa EU:ssa mahdollisimman tiukkoja pakotteita Venäjää kohtaan.

Jokseenkin tai täysin eri mieltä on kymmenen prosenttia vastaajista.

Suomessa Venäjän vastaisten pakotteiden kannatus on korkeampaa kuin EU-maissa keskimäärin. 

Keväällä tehdyssä Eurobarometrissa pakotteita kannatti 89 prosenttia suomalaisista, kun EU-maiden keskiarvo oli 80 prosenttia. Esimerkiksi Bulgariassa pakotteita kannatti alle puolet kansalaisista.

Suurin osa hyväksyy hintojen nousun pakotteiden seurauksena

MTV Uutisten kyselyssä suurin osa suomalaisista hyväksyy ruoan ja energian hintojen nousun seurauksena Venäjän sotatoimien vastustamisesta.

EU on asettanut Ukrainan sodan vuoksi Venäjälle useita pakotteita, kuten raakaöljyn ja lannoitteiden tuontikieltoja. Ne heikentävät energian ja lannoitteiden saatavuutta ja ovat kiihdyttäneet hintojen nousua. 

MTV Uutisten kyselyssä 82 prosenttia suomalaisista katsoo, että ruoan ja energian kallistuminen on hinta, joka on maksettava Venäjän sotatoimien vastustamisesta. 

– Olen kyllä valmis hintojen korotuksiin, koska asia on niin tärkeä. Emme me voi vain katsoa ja valittaa, että hinnat nousevat muutaman euron, kun Eurooppa ja ihmiset ovat sodassa. Meidän täytyy myös tällä tavoin ottaa vastuuta, sanoo Helsingin keskustassa asioinut Maria Lähteenmäki.

Helsingin keskustassa liikkellä ollut Mikael Falin olisi valmis maksamaan ruoasta nykyistä enemmän, jos sillä olisi suoria vaikutuksia Ukrainan sodan päättymiseen.

– Jos se näin suoraan menisi, niin voisin maksaa enemmän toki. Mutta ei se välttämättä ole niin välitöntä.

– Onhan se vähän nihkeetä, en voi valehdella. Teen itse pääsääntöisesti töitä kotoa käsin, joten bensan hinta ei vaikuta niin paljon kuin pari vuotta sitten, mutta kyllä se silti tuntuu, kun käy tankkaamassa. Mutta kaikki, millä saadaan se (Ukrainan sota) loppumaan, olisi hyvä, sanoo niin ikään Helsingin keskustassa asioinut Aleksi Simell.

Suomalaiset ovat EU:n keskiarvoa valmiimpia hyväksymään myös hintojen nousun pakotteiden seurauksena. 

Keväällä tehdyn Eurobarometrin mukaan keskimäärin alle puolet EU-maiden kansalaisista hyväksyi Venäjän vastaiset pakotteet, jotka nostavat hintoja.

Suomalaiset yksimielisiä Venäjän vastuusta

MTV Uutisten kyselyssä suurin osa suomalaisista (67 prosenttia) ajattelee, että Yhdysvallat ja muut länsimaat eivät ole osasyyllisiä Ukrainan sodan puhkeamiseen. 

Noin viidennes puolestaan (18 prosenttia) on vähintään jokseenkin samaa mieltä siitä, että Yhdysvallat tai muut länsimaat ovat osasyyllisiä Ukrainan sotaan, koska Venäjää on eristetty kansainvälisestä yhteistyöstä, eikä sen turvallisuushuolia ole otettu riittävästi huomioon.

– Minulla on samanlainen käsitys kuin suurimmalla osalla suomalaisista. Venäjä aloitti tämän, ja hyökkäsi itsenäiseen maahan. Mielestä koko kansan ja yksittäisten ihmisten on otettava kantaa ja tuomittava tällainen toiminta, Maria Lähteenmäki pohtii.

Myös aiemmissa kyselytutkimuksissa suomalaiset ovat olleet lähes yksimielisiä siitä, että Venäjä yksin on syyllinen Ukrainan sotaan.

Ajatushautomo ECFR:n (European Council of Foreign Relations) kyselyssä 90 prosenttia suomalaisista oli sitä mieltä, että Venäjä on sodasta päävastuussa.

Esimerkiksi italialaisista joka neljäs puolestaan katsoi, että Ukraina, EU tai Yhdysvallat ovat päävastuussa sodasta.

MTV Uutisten teettämän kyselyn toteutti Taloustutkimus.

Kyselyyn vastasi 1 002 iältään 18-79 -vuotiasta suomalaista. Aineisto kerättiin internetpaneelissa 1.–3. elokuuta välisenä aikana. 

Tulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. 

Lue myös:

    Uusimmat