Saksa määräsi Venäjän konsulaatteja suljettavaksi maaperällään – MTV seurasi sotaa

Ukraina sotapromovideo 1:04
Katso Ukrainan lauantaina julkaisema rekrytointivideo.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 31. toukokuuta 2023.

  • Britannia: Wagner-joukkojen vetäytyminen Bahmutista alkanut
  • Zelenskyi: Vastahyökkäyksen aikataulu on päätetty
  • Prigozhin: En suunnittele Putinin syrjäyttämistä
  • Venäjä syyttää Ukrainaa kahdesta iskusta sen maaperälleen
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22:14: Yhdysvallat antaa Ukrainalle lisää ilmapuolustusta vastauksena Venäjän viime kuussa lisääntyneisiin hyökkäyksiin

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby ilmoitti Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa 31. toukokuuta, että Yhdysvallat antaa Ukrainalle lisää ilmapuolustusta vastauksena Venäjän viime kuussa lisääntyneisiin hyökkäyksiin.

Yhdysvallat toimittaa lisää ammuksia Patriot-ilmatorjuntajärjestelmään, "jota Ukraina on käyttänyt varsin tehokkaasti", Kirby sanoi.

Asiasta uutisoi Kiyv Independent.

19.56: Saksa määräsi Venäjän konsulaatteja suljettavaksi maaperällään

Saksa on määrännyt suljettavaksi neljä Venäjän konsulaattia maaperällään. Tämän jälkeen Saksaan jää enää yksi Venäjän konsulaatti.

Päätös Venäjän konsulaateista tehtiin sen jälkeen, kun Venäjä vähensi ihmisten määrää, jonka Saksa voi palkata edustustoihinsa ja instituutioihinsa Venäjällä, kertoi Saksan ulkoministeriön tiedottaja keskiviikkona.

Venäjän päätös henkilövähennyksistä vaikuttaa satoihin edustustojen virkamiehiin sekä työntekijöihin muun muassa Goethe-instituutissa ja saksalaisissa kouluissa.

Tiedottajan mukaan konsulaattien sulkemisesta on ilmoitettu Venäjän ulkoministeriölle keskiviikkona.

Venäjä on asettanut Saksan henkilöstön määräksi Venäjällä 350.

–  Jotta Venäjän vaatimukset henkilöstön rajoituksista voidaan täyttää, hallitus on päättänyt sulkea Saksan konsulaatit Kaliningradissa, Jekaterinburgissa ja Novosibirskissa, tiedottaja kertoi.

11.32: Venäjä on luovuttanut taisteluiden aloitetta Ukrainalle, arvioi Britannian puolustusministeriö

Venäjä on toukokuun alusta lähtien luovuttanut aloitteen taisteluissa Ukrainalle, arvioi Britannian puolustusministeriö tiedustelukatsauksessaan.

Ministeriön mukaan runsaista ilmahyökkäyksistään huolimatta Venäjä ei ole myöskään onnistunut lamauttamaan Ukrainan ilmapuolustusta.

Venäläiskomentajat pyrkivät todennäköisesti täydentämään reservejään ja sijoittamaan joukkoja alueille, joille Ukrainan vastahyökkäyksen uskotaan kohdistuvan. Katsauksen mukaan tätä tavoitetta on ilmeisesti heikentänyt tarve lähettää huonosti motivoituneita joukkoja täydentämään aukkoja eturintamalla Bahmutin ympärillä Itä-Ukrainassa.

9.59: Venäjä: Ukraina menetti päivässä 470 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 470 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana. Asiasta uutisoi muun muassa ukrainalaismedia Kyiv Independent.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 23 panssariajoneuvoa ja 15 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

9.58: Politico: Wagner on etsinyt työntekijöitä Twitterissä ja Facebookissa

Palkkasotilasyhtiö Wagner on käyttänyt sosiaalista mediaa rekrytoidessaan lääkintämiehiä, lennokkien ohjaajia ja jopa psykologeja avustamaan Wagner-joukkoja taisteluoperaatioissa muun muassa Ukrainassa. Asiasta kertoo Politico-lehti.

Wagnerin työpaikkailmoitukset ovat keränneet lähes 120 000 katselukertaa Twitterissä ja Facebookissa viimeisten kymmenen kuukauden aikana. Asiaa on selvittänyt disinformaatiota tutkiva brittiläinen tutkimusryhmä.

Tutkijat eivät varmuudella ole todistaneet työpaikkailmoitusten olevan Wagnerin, mutta niissä käytetty kieli on ollut yhteneväistä Wagnerin muualla tekemien julkaisujen kanssa. (STT)

5.50: Venäjä: Öljynjalostamossa tulipalo, syyksi epäillään dronehyökkäystä

Etelä-Venäjän Krasnodarin alueella sijaitsevan öljynjalostamon öljytankkerissa on syttynyt tulipalo, kertoo alueen kuvernööri Veniamin Kondratyev Telegramissa Venäjän valtiomedia Tassin mukaan.

Kuvernööri kirjoitti, että alustavasti tulipalon syyksi epäillään dronehyökkäystä. Palo rajattiin 100 neliömetrin alueelle, kuvernööri sanoo.

Kuvernöörin mukaan tulipalo ei aiheuttanut henkilövahinkoja ja palo on hänen mukaansa sittemmin sammutettu.

Öljynjalostamo sijaitsee itään Venäjän miehittämästä Ukrainan Krimistä. Venäjän omilla ja miehittämillä alueilla on viime viikkoina tapahtunut useita öljyvarastopaloja, joista se on pääasiassa syyttänyt Ukrainan dronehyökkäyksiä.

Ukraina on ainakin aluksi tyypillisesti kiistänyt hyökkäykset Venäjän kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisäpuolelle. Sota-asiantuntijat ovat kuvailleet näitä Ukrainan operaatioiksi epäiltyjä tekoja vastahyökkäystä valmisteleviksi iskuiksi.

23:49: Venäjä: Yksi kuoli ja kaksi loukkaantui Ukrainan iskussa tilapäismajoitukseen Belgorodissa

Yksi kuoli ja kaksi haavoittui Venäjän Belgorodissa sijaitsevaan tilapäismajoitukseen tehdyssä iskussa, väittää alueen kuvernööri Vjatseslav Gladkov Telegramissa yhdysvaltalaismedia CNN:n mukaan.

Venäläisviranomainen väittää Ukrainan hyökänneen alueelle tykistöllä.

17:20: Putinin mukaan Ukraina yrittää pelotella venäläisiä Moskovan lennokki-iskulla

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan Ukraina yrittää "pelotella" venäläisiä Moskovaan tehdyillä lennokki-iskuilla. Venäjä syyttää iskuista Ukrainaa. Putin sanoi televisiolähetyksessä, että Moskovan ilmapuolustus toimi normaalisti, tyydyttävästi, mutta että vielä on työtä tehtävänä. Putin myös väitti, ettei Venäjä aloittanut sotaa, kertoi BBC. Venäjän joukot tosin aloittivat hyökkäyssodan viime vuoden helmikuussa.

14.15: Wagner-pomo Prigozhin raivoaa Venäjän puolustusministeriölle Moskovan väitetyistä drone-iskuista

Venäjän Wagner-palkkasotilasryhmän johtaja Jevgeni Prigozhin sivaltaa rankalla kädellä Venäjän puolustusministeriötä väitetysti Moskovassa tiistaina tapahtuneista drone-iskuista. Tämä ilmenee Telegram-viestistä, jonka on julkaissut ja tekstittänyt Twitterissä Ukrainan sotaa seuraava WarTranslated-sivusto.

Prigozhin kutsuu ministeriön virkamiehiä ”haiseviksi paskiaisiksi”, joiden pitäisi ”nostaa takapuolensa kabineteista, joihin heidät on laitettu puolustamaan tätä maata (Venäjää)”.

– Miksi v**ussa sallitte näiden miehittämättömien lennokkien saapumisen Moskovaan, Prigozhin huutaa videolla.

Prigozhin on kritisoinut Venäjän sotilasjohtoa jo pitkään.

Moskovan väitettyjen drone-hyökkäysten tekijä ei ole tiedossa. Venäjä on syyttänyt iskuista Ukrainaa, joka on puolestaan kiistänyt syytökset.

Edellisen päivän seuranta löytyy täältä.

Lue myös:

    Uusimmat