Venäjä maalaa väittämäänsä Bahmutin valtaamista suureksi voitoksi – "Ei sotilaallisesti erityisen merkittävä kaupunki"

Ukraina on viime päivinä edennyt strategisesti tärkeässä Bahmutissa – millainen tilanne nyt on? 12:20
Ukraina ja Venäjä on taistellut Bahmutista kuukausia.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin edustajan mukaan presidentti ei ole myöntänyt Ukrainan menettäneen Bahmutia.

Venäjä pyrkii luomaan väittämästään Bahmutin valtaamisesta suurta poliittista ja symbolista voittoa, sillä maa ei ole kuukausiin suuremmin edennyt Ukrainassa. Näin sanoo Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija, sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö.

– Edelliset Venäjän voitot ovat viime kesältä, eli melkein vuosi on mennyt. Kyseenalaistaisin sitä, olisiko Bahmutkaan suuri saavutus. Se voisi olla hetkellinen voitto, ja lippu liehuisi jonkin aikaa, mutta ei sillä välttämättä olisi lopulta niin paljon väliä.

Venäjän puolustusministeriö kertoi valtiollisen Tass-uutistoimiston mukaan sunnuntaina, että Ukrainan itäosassa sijaitseva Bahmut on vallattu. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin edustajan mukaan presidentti ei ole kuitenkaan myöntänyt Ukrainan menettäneen kaupunkia.

Useat viestimet uutisoivat sunnuntaina ensin, että Zelenskyi olisi myöntänyt Venäjän vallanneen Bahmutin.

Taistelut Ukrainan sodassa ovat pitkään keskittyneet Bahmutiin, minkä vuoksi ne ovat saaneet merkittävästi huomiota. Venäjä on käyttänyt Bahmutin taisteluihin runsaasti resursseja, ja Käihkön mukaan Venäjän mahdollista voittoa Bahmutista pitäisi suhteuttaa sen hintaan nyt ja jatkossa.

Hän lisää, ettei Bahmut ole sotilaallisesti erityisen merkittävä kaupunki ja että siitä on jäljellä lähinnä raunioita.

Hän korostaa sotilaallisen tilanteen vielä elävän kaupungissa ja muistuttaa, että palkkasotilasyhtiö Wagner on sanonut vetäytyvänsä Bahmutista 25. toukokuuta, mikä voi tuottaa ongelmia Venäjälle.

Vastahyökkäys siirtäisi sodan painopistettä

Jos Venäjä on hetkellisesti saanut Bahmutin haltuunsa, se ei tarkoita sitä, että tilanne on sellainen pitkään, Käihkö sanoo.

– Jos Wagnerin joukot lähtevät sieltä, kysymyksenä on, pystyykö Venäjän armeija ottamaan niiden asemat haltuunsa hallitusti ja pitämään niitä hallussaan. Jos Ukraina jatkaa taistelua kaupungista, Wagnerin perääntyminen voi olla mahdollisuus Ukrainalle lähteä etenemään. Kyse on myös siitä, kuinka tärkeänä ukrainalaiset näkevät tilanteen.

Jos Venäjä on saanut Bahmutin haltuunsa ja maan armeija joutuisi Wagnerin poistumisen jälkeen panostamaan kaupungin hallussapitoon, se voisi kostautua tilanteessa, jossa Ukrainan odotettu vastahyökkäys suuntautuu jonnekin muualle, Käihkö sanoo.

– Bahmutin taistelu on suurimpia yksittäisiä taisteluita tässä sodassa. Siinä mielessä Bahmut tullaan muistamaan, mutta jos Ukraina tekee saavutuksia muualla, siinä vaiheessa Bahmut ei ole enää niin tärkeä, suurella todennäköisyydellä.

Ukrainalla on myös kaupungin ulkopuolella hyvin vahvistettuja puolustusasemia, joihin maan joukot voivat niin päättäessään siirtyä, Käihkö sanoo. Ukrainan joukot ovat edenneet Bahmutin pohjois- ja eteläpuolella, ja Käihkön mukaan siinä voi piillä vaara Venäjälle, jos Ukraina jatkaa taisteluja kaupungista.

– Jos Ukraina pystyy etenemään kaupungin laitapuolilla, siinä on se vaara Venäjälle, että jossain vaiheessa syntyy mottitilanne.

Käihkön mukaan Venäjän mahdollista voittoa Bahmutista voitaisiinkin pitää ennen kaikkea Wagnerin johtajan Jevgeni Prigozhinin voittona. Bahmut on ollut Wagnerin rintamalohkoa, jossa sen joukot ovat saaneet "vapaat kädet" tehdä, mitä haluavat.

– Wagner on ottanut siellä suurimman ja näkyvimmän roolin, ja sen näkee Prigozhinin ulostuloista.

Lue myös:

    Uusimmat