Venäjä-kysymys huolettaa Suomen väistynyttä urheilupomoa: "Siinä vaiheessa katoaa tulevaisuus"

Väistynyt urheilupomo Sami Itani: “En ole kovin luottavainen KOK:n valoisan tulevaisuuden suhteen” 1:02
SUL:n entinen puheenjohtaja Sami Itani on väläytellyt jopa olympialaisten loppua. Tulosruudun Viikon vieraana hän kertoo, miksi näkee kansainvälisen olympiakomitean tulevaisuuden varsin synkkänä.

Viime vuoden lopulla tehtävänsä Suomen urheiluliiton puheenjohtajana jättänyt Sami Itani näkee Kansainvälisen olympiakomitean tulevaisuuden varsin synkkänä. Itseään hän ei näe enää mukana urheilun johtotehtävissä.

Itani, 36, luopui joulukuussa puheenjohtajuutensa lisäksi Aalto-yliopiston työelämäprofessorin paikasta koettuaan vakavan loppuun palamisen.

Itani kertoi kuulumisistaan Antero Mertarannalle torstain pitkän Tulosruudun Viikon vieraana. Lähetyksessä Itani otti kantaa suomalaisen urheilupäätöksenteon tilaan. Samalla hän sanoo, ettei todennäköisesti hae enää jatkossa urheilujohtajan tehtäviin.

– Mielestäni on hirveän tärkeää, että jos mennään vaikka puheenjohtajaksi tai kandidaatiksi, niin sinulla täytyy olla vahva henkilökohtainen emotionaalinen side siihen yhteisöön, jota palvelet, Itani aloittaa.

Hän ei koe omaavansa yhtä vahvaa sidettä mihinkään muuhun kuin yleisurheiluyhteisöön. Siksi vastaus kysymykseen on melko helppo.

– Urheiluliitto on ainoa organisaatio, jota uskoisin edes pystyväni pätevästi johtamaan, ja se on nyt hoidettu, joten en aio mihinkään sen isompaan lähteä mukaan.

Itani on puhunut varsin kriittiseen sävyyn Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n tulevaisuudesta. Hän on jopa esittänyt, että nykymuotoiset olympialaiset pitäisi lopettaa.

Ongelmana on komitean jatkuva omien arvojen päälle astuminen. Viimeksi KOK antoi yksittäisille lajiliitoille mahdollisuuden hyväksyä Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat uudelleen mukaan kansainvälisiin kilpailuihin, vaikka Ukrainan sota jatkuu yhä verisenä. Näin ollen nämä saatetaan jälleen nähdä ensi vuonna Pariisissa järjestettävissä kesäolympialaisissa.

Jutun ylälaidan videolla Itani ottaa tiukasti kantaa siihen, miksi hän näkee KOK:n ja samalla koko olympialiikkeen tulevaisuuden varsin synkkänä. Alla koko vierailu katsovissa yhdellä kertaa.

Viikon vieraana entinen kymmenottelija Sami Itani 13:33

Lue myös:

    Uusimmat