Venäjä-kohussa rypevä Kaja Kallas Viron parlamentin tentattavana – Kyselyssä yli puolet virolaisista vaatii eroa

Viron pääministeri Kaja Kallas on parhaillaan kuultavana parlamentin eli riigikogun korruption vastaisen valiokunnan kokouksessa. Tilaisuus on päätetty pitää avoimena, ja muun muassa Viron yleisradio välittää sen suorana.

Syynä kuulemiseen ovat Kallaksen miehen osin omistaman kuljetusyhtiön liiketoimet Venäjällä.

Viron suojelupoliisin mukaan liiketoimissa ei ole rikottu Venäjän vastaisia pakotteita. Poliittisesti Kallaksen toiminta näyttää kuitenkin huonolta, sillä hän on itse kehottanut virolaisyhtiöitä lopettamaan kaupankäynnin Venäjän kanssa.

Viron oppositio on vaatinut Kallaksen eroa, ja kyselyiden perusteella samalla kannalla on myös yli puolet kansalaisista. Kallaksen reformipuolue ja sen hallituskumppanit ovat kuitenkin pysyneet pääministerin tukena.

Reformipuolueen johto keskusteli tilanteesta perjantaina Kallaksen kanssa ja tuki yksimielisesti pääministerin päätöstä olla eroamatta.

Kohun synnyttyä Kallaksen aviomies Arvo Hallik ilmoitti myyvänsä osuutensa kuljetusyhtiö Stark Logisticsista. Hallik on selittänyt yhtiön kuljetusten jatkumisen johtuneen halusta auttaa toista virolaisyhtiötä lopettamaan toimintansa Venäjällä.

Viron yleisradioyhtiön ERR:n mukaan yli 500 virolaisyhtiötä tekee edelleen tavarakauppaa Venäjälle, minkä lisäksi tulevat vielä palvelut. Viennin arvo Virosta Venäjälle on pysynyt osapuilleen sotaa edeltäneellä tasolla 50–70 miljoonassa eurossa kuukaudessa. Viron tullin mukaan tämä johtuu yhtäältä inflaatiosta ja toisaalta muualta EU:sta lähtöisin olevien tuotteiden viennistä.

Tullin mukaan kolme neljäsosaa Virosta Venäjälle vietävistä tavaroista tulee muista EU-maista. Suora vienti Virosta Venäjälle on supistunut kolmasosaan helmikuuta 2022 edeltäneestä tasosta, tullista kerrotaan ERR:lle.

Lue myös:

    Uusimmat