Kaja Kallaksen suosio mitataan nyt "kujajuoksussa" – "Ei tiedä, mitä puolentoista viikon aikana tapahtuu"

Onko Virossa hallituskriisi, vai pikemminkin vain myrsky vesilasissa? 1:59

Monet vaativat Viron pääministeri Kaja Kallaksen eroa hänen miehensä Venäjä-kytkösten takia. Ulkomaantoimittaja Petri Saraste kommentoi Tallinnasta käsin, ettei maan hallitus kuitenkaan ole varsinaisesti kriisissä.

– Ei nyt suorastaan hallituskriisi, mutta on pantava merkille se, mitä tässä lähipäivinä ja lähiviikkoina tulee tapahtumaan.

Sarasteen mukaan Kallas on joutunut kujajuoksuun, jossa otetaan mittaa hänen suosiostaan.

– Toisaalta, mitä oppositio nyt vaatii, eli välitöntä eroa. Oppositiolla on tavallaan kana kynimättä hänen kanssaan.

Saraste muistuttaa Kallaksen "pelanneen" keskustan rajustikin ulos hallituksesta jonkin aikaa sitten.

Pääministerikausi on Kallakselle kolmas.

– Todella, ei tiedä, mitä tässä puolentoista viikon aikana tapahtuu. On tullut ilmi uusia asioita, muun muassa se, että tämä Stark-kuljetusliike on voimakkaasti laajentanut toimintaansa näiden pakotteiden aikanakin, ja siitä on tietysti tälle Kaja Kallaksen miehen konsulttiyritykselle tullut sievoisia summia rahaa.

Saraste huomauttaa, että pääministeriltä on kysytty, mistä nämä 350 000 euroa ovat tulleet, mutta kunnollista vastausta ei ole saatu.

Mitä tästä seuraa? Saraste uskoo Kallaksen pysyvän vielä vallassa.

– Hänen reformipuolueellaan ja kahdella tukipuolueella on niin selkeä enemmistö parlamentissa, Saraste selventää.

Viime viikolla Virossa kävi ilmi, että Kallaksen miehen Arvo Hallikin osittain omistama kuljetusyhtiö Stark Logistics oli tehnyt kuljetuksia Venäjälle myös sen jälkeen, kun Ukrainan sota alkoi.

Hallikin mukaan tarkoituksena oli auttaa toista virolaisyhtiötä, jotta se voisi lopettaa toimintansa Venäjällä. Molemmat yritykset ovat tehneet voittoa Venäjällä Ukrainan sodan alkamisen jälkeen.

Kallaksen on kerrottu lainanneen miehensä yhtiölle mainitun 350 000 euroa. Kallas on itse kehottanut virolaisia irtautumaan liiketoiminnasta Venäjän kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat