Viron Kallas taipui – suostuu parlamentin valiokuntien kuultavaksi

Viron pääministeri Kaja Kallas suostuu parlamentin kahden valiokunnan kuultavaksi miehensä Venäjä-liiketoimista. Ensi maanantaina Kallas on mukana korruption vastaisen valiokunnan kokouksessa ja sitä seuraavana maanantaina Viron turvallisuuselimiä valvovassa valiokunnassa.

Korruption vastainen valiokunta olisi halunnut Kallaksen kuultavaksi jo aiemmin tällä viikolla, mutta pääministeri kieltäytyi työkiireisiinsä vedoten.

Oppositio ja kyselyiden perusteella enemmistö kansalaisista haluaisi Kallaksen eroavan tehtävästään, mutta oma reformipuolue ja hallituskumppanit tukevat yhä pääministeriä.

Kohun taustalla on Kallaksen aviomiehen Arvo Hallikin aiemmin osin omistaman kuljetusyhtiön Stark Lo gisticsin toiminnan jatkuminen Venäjällä myös Ukrainan sodan laajenemisen jälkeen. Hallik on selittänyt yhtiön halunneen auttaa toista virolaisyhtiötä lopettamaan toimintansa Venäjällä.

Hallik ilmoitti kohun paisuttua myyvänsä osuutensa kuljetusyhtiöstä.

Viron suojelupoliisin mukaan Kallaksen miehen liiketoimissa ei ole rikottu Venäjän vastaisia pakotteita. Poliittisesti Kallaksen toiminta näyttää kuitenkin huonolta, sillä hän on aiemmin vaatinut virolaisyhtiöitä lopettamaan kaupankäynnin Venäjän kanssa. Kallas on myös ollut kansainvälisesti näkyvimpiä Ukrainan tukijoita.

Kohu ei näytä romuttaneen Kallaksen poliittista uskottavuutta kokonaan. Torstaina julkaistussa mielipidekyselyssä hän oli edelleen kaikista Viron puolueiden puheenjohtajista suosituin pääministeriksi vajaan 24 prosentin kannatuksella.

Lue myös:

    Uusimmat