Ukrainan asevoimat: Ukrainan joukot pitäneet asemansa Dneprjoen itärannalla – MTV seurasi sotaa

10 tuhotun panssarin rykelmä – video näyttää Ukrainan kiihkeimmän taistelukentän 1:58
Katso myös: 10 tuhotun panssarin rykelmä – tältä näyttää Ukrainan kiihkeimmällä taistelukentällä

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 18. marraskuuta 2023. Tuoreimpia tietoja pääset lukemaan täältä

  • Zelenskyin kansliapäällikkö: Ukrainalla on sillanpääasema Dneprjoen itärannalla

  • Valkoinen talo: Ukrainan tukemiseen varatuista varoista 96 prosenttia käytetty

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

 

17.48: Ukrainan asevoimat: Ukrainan joukot pitäneet asemansa Dneprjoen itärannalla

Ukrainan joukot ovat onnistuneet pitämään asemansa Dneprjoen itärannalla Hersonin alueella, kertoo Ukrainan asevoimat. Asevoimien mukaan joukot ovat onnistuneet vahvistamaan asemiaan ja tulittamaan vihollisia.

Ukrainan asevoimat vahvisti eilen ensimmäistä kertaa virallisesti, että joukot ovat onnistuneet pääsemään joen yli asemiin. Vahvistamattomia tietoja on saatu jo aikaisemminkin.

Ukrainan armeija kertoi venäläisten kärsineen suuria tappioita itärannan taisteluissa. Venäjä puolestaan väitti ukrainalaisten menettäneen runsaasti kalustoa ja sotilaita. Kummankaan osapuolen tietoja ei ole voitu vahvistaa.

Venäjä teki jälleen lauantain vastaisena yönä Ukrainaan suuren lennokkihyökkäyksen. Vajaasta 40 lennokista suuri osa saatiin torjuttua.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on varoittanut Venäjän saattavan voimistaa hyökkäyksiään Ukrainan energiasektoria vastaan kylminä talvikuukausina.

12.11: Venäjä teki Ukrainaan laajan lennokki-hyökkäyksen, Ukraina kertoo

Ukrainan ilmavoimat kertoo Venäjän yrittäneen iskeä Ukrainaan viime yön aikana 38 lennokilla. Kyse on suurimmasta raportoidusta lennokkihyökkäyksestä yli kuuteen viikkoon.

Ilmavoimien mukaan Venäjä käytti hyökkäyksessään iranilaisvalmisteisia Shahed-lennokkeja. Lennokeista 29 saatiin Ukrainan mukaan torjuttua.

Odessan alueella sijaitseva energialaitos sai hyökkäyksessä osuman. Iskusta aiheutunut tulipalo saatiin pelastusviranomaisten mukaan kuitenkin nopeasti sammutettua.

8.55: Ukraina: Venäläisiä droneja ammuttu alas

Ukrainan ilmavoimat kertovat, että sen ilmatorjunta olisi ampunut viime yönä alas 29 Venäjän 38 yöllisessä iskussa käyttämästä dronesta. Hyökkäyksen kerrotaan kestäneen iltakahdeksasta aamuneljään paikallista aikaa. (Reuters)

6.09: Sota Ukrainassa ei ole hetkauttanut rauhanturvaajiksi haluavien määrää

Noin 2 000 suomalaista hakee vuosittain rauhanturvaajaksi. Määrä on pysynyt melko tasaisena jo 15 vuoden ajan, eli vaikuttaa siltä, että esimerkiksi sota Ukrainassa ei ole lisännyt eikä vähentänyt kiinnostusta rauhanturvaajan työtä kohtaan, kerrotaan Porin prikaatista.

Rauhanturvaajaksi hakevien määrä on moninkertainen suhteessa tarjolla oleviin tehtäviin.

Tällä hetkellä noin 400 suomalaista työskentelee rauhanturvaajana erilaisissa sotilaallisissa kriisinhallintaoperaatioissa Lähi-idässä ja eri puolilla Eurooppaa ja Afrikkaa. (STT)

Perjantai 17. marraskuuta

18.52: Ex-venäläisdiplomaatti syyttää "pelkuri"-länttä Ukrainan hyökkäyksen ongelmista

Ukrainan asevoimien komentaja Valeri Zaluzhnyi totesi äskettäin brittilehti Economistin haastattelussa, että sota Ukrainassa on pattitilanteessa

Presidentti Volodymyr Zelenskyi kiirehti saman tien kiistämään armeijansa komentajan arvion. 

Rintamakartta tukee Zaluzhnyin lausuntoa: Sen enempää Ukraina kuin Venäjäkään ei ole edennyt huomattavasti sitten loppuvuoden 2022.

Entinen venäläisdiplomaatti Boris Bondarev kuvailee nykyistä tilannetta "surulliseksi" ja syyttää asiasta Moscow Times -mediassa julkaistussa mielipidekirjoituksestaan suurelta osin länsimaita.

– Ongelma johtuu suurelta osin Ukrainan armeijan kroonisesta alivarustamisesta, joka johtuu Ukrainan päättämättömistä ja usein pelkurimaisista länsiliittolaisista, Bondarev kirjoittaa.

Bondarev työskenteli Venäjän YK:n Geneven suurlähetystössä vuoden 2022 toukokuuhun saakka, jolloin hän ilmoitti eronneensa Venäjän suurhyökkäyksen vuoksi.

Bondarev mielestä länsimaat ovat suhtautuneet ristiriitaisesta Venäjän suurhyökkäykseen sen alusta alkaen.

– On totta, että länsimaat ovat kerta toisensa jälkeen asettaneet Venäjälle uusia pakotteita ja julistaneet tukevansa Ukrainaa niin pitkään kuin se on tarpeellista.

– Mutta tuella on ollut selvät rajat.

18.36: Ukrainan joukot kertoivat vallanneensa asemia Dneprjoen itärannalta

Ukrainan merijalkaväki kertoo ylittäneensä Dneprjoen lähellä Hersonin kaupunkia Etelä-Ukrainassa ja vallanneensa useita sillanpääasemia joen itärannalta.

–  Ukrainan puolustusvoimat suoritti useita menestyksekkäitä operaatioita Dneprjoen vasemmalla rannalla Hersonin rintamalohkolla. Puolustusvoimien eri yksikköjen yhteistyöllä joukot saivat jalansijan useissa sillanpääasemissa, asevoimat kertoi sosiaalisessa mediassa perjantaina.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi julkaisi sosiaalisessa mediassa kuvia sotilaista, jotka ylittivät jokea pienellä veneellä ja nousivat maihin.

Rintamalta on saatu jo aiemminkin vahvistamattomia tietoja siitä, että Ukrainan joukot olisivat ylittäneet joen, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun Ukrainan asevoimat vahvistaa vallanneensa asemia joen itärannalta.

Venäjän Hersonin miehityshallinnon edustaja kertoi jo viime viikolla, että Ukrainan joukkoja olisi saarrettu joen itärannalle, missä heitä on kohdannut "tulihelvetti", kun joukkoja on tulitettu tykistöllä, raketeilla ja miehittämättömistä ilma-aluksista.

Venäjän ja Ukrainan joukot ovat käytännössä olleet asemissa joen vastakkaisilla rannoilla sen jälkeen, kun Venäjä vetäytyi Hersonin alueen länsiosasta vuosi sitten.

Lue lisää perjantain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat