Venäjä käytti ensimmäistä kertaa FAB-3000 M-54 -pommia – "korkea tuhopotentiaali"

Venäjä on pystynyt käyttämään liitopommejaan viime kuukausina Ukrainassa entistä vapaammin Ukrainan heikentyneen ilmapuolustuksen vuoksi.

Venäläisjoukot ovat käyttäneet ensimmäistä kertaa uutta FAB-3000 M45 -pommia Ukrainassa, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW). Pommi painaa yli 3 000 kiloa. 

FAB-3000 M45 on niin sanottu tyhmä pommi eli siinä ei ole erillistä ohjausjärjestelmää. Kyseinen pommi voidaan kuitenkin muuttaa ohjatuksi liitopommiksi, jollaisia Venäjä on nyt ilmeisesti Ukrainassa käyttänyt.

Ajatushautomo ISW:n mukaan FAB-3000 M45 -pommilla on "korkea tuhopotentiaali", jos Venäjä pystyy jatkossakin käyttämään aseita esteettä.

FAB-3000 M45 -pommin käytöstä on väitetysti myös julkaistu videoita, joiden aitoutta ei ole vahvistettu. 

Ensimmäinen video on väitetysti kuvattu Harkovan alueen Lyptsissä. Venäläislähteet painottavat pommin aiheuttaneen merkittävää vahinkoa siitä huolimatta, että se osui noin 10 metrin päähän varsinaisesta kohteestaan. 

Videon voi katsoa alla olevasta julkaisusta.

Jos julkaisu ei näy, voi sen katsoa täältä.

Pommin käytöstä on julkaistu myös toinen video, joka löytyy alla olevasta julkaisusta. Myös kyseinen vahvistamaton video on väitetysti kuvattu Ukrainan Lyptsissä.

Jos julkaisu ei näy, voi sen katsoa täältä.

Venäjän entisen puolustusministeri Sergei Shoigun väitti maaliskuussa FAB-3000 M45 -pommien olevan massatuotannossa. Venäläislähteet ovat aikaisemmin kommentoineet, että 3 000 kilon pommin koko ja paino tekevät niistä varsin haastavia ammuttavia suurelle osalle Venäjän ilmavoimien koneista.

– Se, että Venäjä on kehittänyt tavan laukaista FAB-3000-pommeja on merkittävä askel ja lisää Venäjän liitopommien tuhopotentiaalia, ISW katsoo.

Jos venäläisjoukot kykenevät jatkossa laukaisemaan FAB-3000-pommeja "massiivisina aaltoina", pystyvät he tuottamaan entistäkin laajempaa tuhoa, ISW arvioi.

Venäjä on pystynyt käyttämään liitopommejaan viime kuukausina Ukrainassa entistä vapaammin Ukrainan heikentyneen ilmapuolustuksen vuoksi.

Ukrainan ongelmat ilmapuolustuksessa johtuvat paljolti ammus- ja kalustopulasta. Venäjä on hyödyntänyt tilannetta iskemällä entistä voimakkaammin Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan, minkä lisäksi suorat iskut rintamalinjoja vastaan ovat lisääntyneet.

Lue myös:

    Uusimmat