Ukraina: Venäjä tehnyt "massiivisen" ilma-iskun

Ukrainan energiaministeriön mukaan Venäjä on tehnyt yöllä jälleen "massiivisen" iskun Ukrainan energiainfrastruktuuriin.

Iskut kohdistettiin ministeriön mukaan voimalaitoksiin Zaporizhzhjan ja Lvivin alueilla Länsi- ja Etelä-Ukrainassa.

Ukrainan energiayhtiö Ukrenergon operoimien laitosten laitteistoa vaurioitui iskuissa, ministeriö kertoo. Lisäksi kaksi niiden työntekijöistä haavoittui ja vietiin sairaalaan Zaporizhzhjassa.

Ukrainan ilmavoimat väittää ampuneensa alas 12 ohjusta ja 13 dronea. Tiedossa ei ole, kuinka moni Venäjän ohjuksista ja droneista osui maaleihinsa.

Käihkö: "Venäjä on turhautunut"

Venäjä on keväästä lähtien ottanut aiempaa selvemmin kohteikseen Ukrainan voimalaitokset ja muun kriittisen infrastruktuurin, sanoi sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö toukokuussa MTV Uutisille.

Kremlillä olisi aiemminkin ollut kyky tehdä vastaavia iskuja, mutta samassa mittakaavassa se ei ole näin tehnyt. Mikä on muuttunut? Syytä voi vain spekuloida, Käihkö sanoo.

– Venäjä on turhautunut ja pidäke tehdä näitä hyökkäyksiä on mennyt. Ehkä Venäjä on miettinyt, että Ukrainaan tulisi myötämielinen hallinto, jolloin olisi hyvä, että sillä olisi tiettyjä kriittisen infrastruktuurin edellytyksiä, Käihkö pohtii.

– Nyt Venäjällä on turhauduttu lukkiutuneeseen tilanteeseen ja on etsitty uusia kohteita, joihin ei olla aikaisemmin hyökätty, hän jatkaa.

– Hyökkäysten keskittäminen energiatuotantoon ei välittömästi vaikuta rintamatilanteeseen, mutta siviiliyhteiskuntaan suuresti. Sähkökatkot ovat Ukrainassa yleisiä. Se vaikuttaa sekä tavallisten ihmisten elämään että pidempiaikaisesti myös teollisuuteen ja täten sotateollisuuteenkin, Käihkö sanoo.

Mikään moderni yhteiskunta ei pyöri ilman sähköä. Talvella humanitääriset ongelmat vain pahentuvat, jos tilanteessa ei tapahdu ratkaisevaa muutosta. Jos ei ole lämmitystä, on ihmiselämä talvella kovin vaikeaa.

Ukraina on vastannut hyökkäämällä Venäjän energiakohteisiin.

– Ukrainan sodassa on ollut tietynlaisia rajoituksia, ehkä neuvoteltujakin: Jos me emme hyökkää tällaiseen kohteeseen, älkää te hyökätkö tuollaiseen kohteeseen, Käihkö katsoo.

Lue myös:

    Uusimmat