Kim Jong-un: Venäjä saa Pohjois-Korealta täyden tuen hyökkäyssodalleen Ukrainassa

Venäjän presidentti Vladimir Putin saapui vierailulle Pohjois-Koreaan 1:40
Venäjän presidentti Vladimir Putin saapui vierailulle Pohjois-Koreaan

Pohjois-Korean johtajan mukaan maiden suhteet ovat siirtymässä "uuteen kukoistavaan aikakauteen".

Venäjä ja Pohjois-Korea ovat laatineet suhteidensa perustaksi sopimuksen maiden välisestä strategisesta kumppanuudesta, sanoo Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Sopimuksen sisällöstä ei heti kerrottu. Kim kuitenkin kertoi, että Pohjois-Korea tukee täysin Venäjän toimia Ukrainassa.

Vladimir Putin ja Kim Jong-un allekirjoittivat sopimuksen Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa, missä Putin on parhaillaan vierailulla.

Pohjois-korean johtaja Kim Jong-un puolestaan kuvaili Venäjän ja Pohjois-Korean suhteiden olevan siirtymässä uuteen vaiheeseen.

–  Maidemme suhteet ovat siirtymässä uuteen kukoistavaan aikakauteen, jota ei voi edes verrata Korean ja Neuvostoliiton suhteisiin edellisellä vuosisadalla, Kim sanoi venäläisten uutistoimistojen mukaan.

Putin on parhaillaan vierailulla Pohjois-Koreassa.

Kyseessä on ensimmäinen Venäjän presidentin vierailu maahan 24 vuoteen.

Putin kiitteli Pohjois-Korean tukea Venäjän politiikalle

Molempien maiden johtajat osallistuivat keskiviikkona näyttävään seremoniaan pääkaupunki Pjongjangin keskustassa Kim Il-sungin aukiolla, minkä jälkeen kaksikon oli määrä aloittaa keskustelut valtion vierastalossa. 

Katujen varsiin oli koottu suuria väkijoukkoja juhlistamaan seremonioita, ja Pjongjangin rakennuksia oli koristeltu Venäjän lipuin ja Putinin kuvin.

Seremonian jälkeen kaksikon oli määrä aloittaa keskustelut valtion vierastalossa. 

Venäläisen valtiollisen median mukaan Putin sanoi keskustelujen alla, että Venäjä arvostaa Pohjois-Korean järjestelmällistä ja pysyvää tukea Venäjän politiikalle muun muassa Ukrainaa koskevissa kysymyksissä.

Presidentin mukaan Venäjää ja Pohjois-Koreaa ovat jo vuosikymmenten ajan sitoneet yhteen tiivis ystävyys ja läheinen naapuruussuhde.

Kaksikko halasi lentokentällä

Putin saapui Pohjois-Koreaan varhain keskiviikkona paikallista aikaa.

Kim oli Putinia vastassa lentokentällä, jossa johtajat halasivat punaisella matolla. Ele korosti maiden läheneviä suhteita, jotka ovat herättäneet huolta Etelä-Koreassa ja Yhdysvalloissa.

Putinin ja Kimin keskustelujen odotetaan keskittyvän puolustusyhteistyöhön ja Pohjois-Korean aseapuun Venäjälle. 

Yhdysvaltojen mukaan Pohjois-Korea on jo toimittanut Venäjälle muun muassa ammuksia käytettäväksi Ukrainassa. Pohjois-Korea taas tarvitsee Venäjältä kipeästi esimerkiksi energiaa, ruokaa ja modernia teknologiaa.

Juttua päivitetty 19.6.2024 kello 11.45: Lisätty juttuun tieto, että sopimus koskee maiden välistä strategista kumppanuutta. Juttuun lisätty myös tieto, että Pohjois-Korea antaa täyden tuen Venäjälle maan sotatoimissa Ukrainassa.

 

Lue myös:

    Uusimmat