Sota roihuaa, mutta Putinin kaasukauppa Euroopassa kasvaa – FT: Venäjä kiilasi USA:n ohi

Venäjä käy kaasukauppaan Eurooppaan Ukrainan ja Turkin kautta.

Venäjä oli toukokuussa Euroopassa Yhdysvaltoja suurempi kaasukauppias ensimmäistä kertaa yli kahteen vuoteen, kertoo brittilehti Financial Times (FT).

Näin siitä huolimatta, että Euroopan valtiot ovat pyrkineet vähentämään riippuvuuttaan venäläisestä kaasusta.

Venäjän osuus Euroopan kaasukaupasta oli toukokuussa 15 prosenttia. Yhdysvaltojen osuus kaasupotista taas oli 14 prosenttia. Euroopan isoin kaasukauppias on Norja.

Yhdysvallat on ollut Venäjää suurempi kaasukauppias Euroopassa syyskuusta 2022 lähtien, FT kirjoittaa. 

Tuore muutos Venäjän eduksi on pitkälti selitettävissä kertaluontoisilla tekijöillä, FT huomauttaa. Yhdysvalloissa oli ongelmia nesteytetyn maakaasun viennissä, kun taas Venäjä valmistautui kesäkuun huoltokatkoon toimittamalla ylimääräistä kaasua.

Silti, kuluvan vuoden aikana Euroopan ja Venäjän välinen kaasukauppa on ollut yleisesti ottaen kasvussa. Venäjä toimittaa kaasua Eurooppaan Ukrainan ja Turkin kautta. Venäjän ja Ukrainan välinen kaasusopimus päättyy tänä vuonna.

FT:n mukaan Venäjän osuus Euroopan kaasukaupasta laski vuosien 2021 ja 2022 välillä yli 30 prosentin osuudesta alle kymmeneen prosenttiin.

Vaikka Euroopan ja Venäjän välit ovat sekä taloudellisesti, diplomaattisesti että kulttuurisesti romahtaneet Venäjän helmikuussa 2022 aloittaman suurhyökkäyksen jälkeen, on kaasukauppa toiminut verrattain normaalisti läpi sodan.

Lue myös:

    Uusimmat