Venäjä kaivautuu puolustusasemiin kaukana rintamalta – ex-komentajalta tyly arvio: "Onko ajatuksellisesti jo luovutettu?"

Miksi Venäjä kasaa joukkoja Ukrainan pohjoispuolelle?"Ainoa motivaatio, jonka voisi kuvitella..." 1:24
Miksi Venäjä ilmoittaa kasanneensa joukkoja Ukrainan pohjoispuolelle? Puolustusvoimien ex-komentaja arvioi motiivia.

Viime aikoina on raportoitu ukrainalaisten sotamenestyksestä Hersonin suunnalta. Venäjän on kerrottu vetäytyvän ja kuljettavan siviilejä pois alueelta.

Ukrainalaisten operaatioturvallisuus on ollut viime aikoina korkealla, mikä tarkoittaa, että joukkojen liikkeistä on kerrottu julkisuuteen hyvin niukasti.

Etenkin viime päivät ovat olleet hyvin hiljaisia, sanoo Puolustusvoimien ex-komentaja Jarmo Lindberg.

Lindberg kertoi eilen Uutisaamun haastattelussa, että Venäjä vaikuttaisi valmistautuvan käymään kaupunkisotaa Hersonista.

– On tietoja, että Venäjä linnoittaisi sitä [Hersonia] ja valmistautuisi kaupunkisodankäyntiin. Se on toisaalta mielenkiintoinen ajatus. Käynnissä on vetäytymisoperaatio ja on riski, että joukot voivat jäädä Dnepr-joen pohjoispuolelle loukkuun.

– Minkälainen joukko on viimeinen, joka kaupunkia puolustaa? Jäävätkö he sinne kuten ukrainalaiset [Mariupolin] Azovstalin tehtaan kaltaisesti ja taistelevat loppuun asti vai käykö niin, että viimeiset lähtevät Venäjän käskystä pois. Ukrainalla eteneminen vaikuttaisi edelleen jatkuvan.

Venäjä kaivautuu puolustukseen

Sodan iso kuva vaikuttaisikin nyt olevan se, että Ukraina etenee ja Venäjä kaivautuu puolustusasemiin, Lindberg pohtii.

– Tämä on se iso kuva; ei Venäjä ole valmistautumassa hyökkäämään, vaan kaivautumassa puolustukseen syvyydessä. Se on sodan asetelma tällä hetkellä. Ukraina etenee Hersonissa, ja muualla Venäjä on kaivautumassa puolustukseen kaukana linjojen takana, hän sanoo.

– Tässä tulee se mieleen, että onko ajatuksellisesti jo luovutettu? Ukraina etenee ja valtaa alueita takaisin Venäjäksi julistetuilla alueilla, Venäjä kaivautuu. Joko he sitten rupeavat odottamaan syksyn kosteaa kautta ja talvea?

Koko Jarmo Lindbergin Uutisaamu-haastattelu katsottavissa tästä:

Ukrainan rintamapäivitys – studiossa puolustusvoimain ex-komentaja 10:19

Lue myös:

    Uusimmat