Venäjän joukkojen älyn ei uskota riittävän ansan viritykseen Hersonissa – Ukrainaa odottanee silti kaupungissa vaara

Ukrainalla luvassa vaarallinen paluu Hersoniin:"Kaupunki on todennäköisesti täynnä räjähteitä" 3:51
Ukrainalla luvassa vaarallinen paluu Hersoniin: "Kaupunki on todennäköisesti täynnä räjähteitä"

Yhdysvallat on saanut mahdollisia viitteitä Venäjän suunnitelmista vetäytyä Hersonin kaupungista Etelä-Ukrainasta. Näin sanoo Yhdysvaltain hallinnon turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Jake Sullivan.

Kahdentoista kylän vapauttamisesta tänään kertonut Ukraina on puolestaan ollut varovaisempi kommenteissaan.

Ukrainan asevoimien ylipäällikkö Valerii Zaluzhnyi sanoi kuitenkin, että Venäjällä ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin paeta Hersonista.

Venäjä puolustusministeri määräsi eilen joukkonsa vetäytymään Dnepr-joen länsipuolelta. Venäjän hyökkäystä Ukrainassa johtava komentaja esitti puolustuslinjojen perustamista joen itäpuolelle.

Vetäytymistä perusteltiin sillä, ettei Hersonin kaupunkia voida enää huoltaa. 

"Venäjä ei ole tällä hetkellä niin älykäs"

Ukraina ei siis ole vielä ilakoinut asiasta mahdollisen ansariskin vuoksi. Brittiläisen ajatushautomo Rusin tutkija ei kuitenkaan usko, että Venäjän joukot jäisivät piileskelemään kaupunkiin.

– Ei ole merkittäviä viitteitä, joiden mukaan tämä olisi operatiivisesti tai strategisesti merkittävä ansa. Mielestäni Venäjä ei ole tällä hetkellä niin älykäs siinä, mitä he voivat tehdä sotilaallisissa operaatioissaan, tutkija Edward Arnold sanoo uutistoimisto Reutersille.

Ukrainaa voi kuitenkin odottaa muunlainen ansa.

– Kaupunki on todennäköisesti täynnä räjähteitä, ja ukrainalaisilla menee merkittävästi aikaa raivata tiet sisään ja ulos kaupungista, mutta myös tyhjentää rakennukset, Arnold sanoo.

– Uskon, että Venäjä on asettanut räjähteitä heikentääkseen Ukrainan joukkoja sekä varmistaakseen, etteivät Ukrainan joukot voi seurata nopeasti.

Ukraina: Vetäytymisessä menisi ainakin viikko

Venäjä ei toistaiseksi ole kertonut aikataulua vetäytymiselle.

Ukrainan puolustusministerin mukaan vetäytyminen kestäisi ainakin viikon.

Vetäytymisestä hankalan tekee Dnepr-joki, jonka yli Venäjän joukkojen täytyy liikkua poistuakseen joen rannalla sijaitsevasta Hersonin kaupungista.

Joen sillat on pommitettu poikki, ja Venäjä joutuu käytännössä siirtämään joukkonsa ja kalustonsa joen yli ponttoonisiltoja pitkin.

– Vetäytyminen taistelukosketuksessa on luultavasti vaikein sotilasoperaatio komennon ja hallinnan näkökulmasta. Ja heidän täytyy ylittää vielä joki, mikä tekee siitä entistäkin vaikeampaa, sanoo tutkija Arnold.

Käänteen merkittävyys voikin kasvaa, jos vetäytyminen ei suju suunnitellusti ja Ukraina onnistuu tuhoamaan venäläisjoukkoja.

– Merkittävyys voi kasvaa, jos venäläiset häviävät enemmän joukkoja, mitä ovat ajatelleet, sanoo Arnold.

Jos Venäjä vetäytyy Hersonista, venäläisjoukkoja ei olisi ollenkaan enää Dnepr-joen länsipuolella.

Lue myös:

    Uusimmat