Venäjä haluaa internetin käyttäjien nimet esiin

Anonyymia nettisurffaamista rajoitetaan lainsäädännöllä.

Venäjä rajoittaa internetin käyttöä jälleen uusin keinoin. Presidentti Vladimir Putin allekirjoitti viikonloppuna lain, joka vaikeuttaa internetin selaamista anonyymisti. Lisäksi Venäjä on kieltämässä pikaviestipalvelujen nimettömän käytön.

Allekirjoitetun lain kohteena ovat niin sanotut VPN-palvelut, joiden avulla nettisurffailun voi salata. Salaus tekee mahdolliseksi myös vierailun Venäjän estämillä sivustoilla, joiden sisältöä se pitää vaarallisena.

Laki ei kiellä VPN-tekniikan varsinaista käyttöä. Sen sijaan VPN-palvelujen tarjoajat eivät saa mahdollistaa pääsyä blokatuille sivuille.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kritisoi lakia sananvapauden rajoittamisesta. Järjestön mukaan anonymiteetti auttaa kiertämään sensuuria ja suojelee netin käyttäjien yksityisyyttä Venäjällä, jossa erimielisyyttä siedetään yhä vähemmän.

Tietoturva-asiantuntija Tomi Hasu Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksesta muistuttaa, että anonyymipalveluja käyttävät myös rikolliset, mikä onkin Venäjän perustelu kiristyksille.

– Mutta kuka on kenellekin rikollinen, se on ongelmakysymys.

Sovellukset katoavat?

VPN-palvelun voi ostaa vaikkapa sovelluskaupasta. Uudella laillaan Venäjä ottaa esimerkkiä Kiinasta, jossa VPN-palvelujen tarjoaminen vaatii viranomaisluvan. Viikonloppuna teknologiayhtiö Apple kertoi poistaneensa Kiinassa kaupastaan VPN-sovelluksia, jotka olivat määräysten vastaisia.

Vielä on epäselvää, miten marraskuussa Venäjällä voimaan tulevaa lakia toimeenpannaan, mutta seuraus voi olla sama kuin Kiinassa – VPN-palvelut katoavat sovelluskaupoista, koska niiden tarjoaminen käy vaikeaksi.

Kärsijä on silloin tavallinen verkkosurffailija. Yritykset käyttävät yleensä omia suojauksiaan, ja voivat tehdä niin jatkossakin, koska tekniikan käyttöä ei kielletä.

Hasun mukaan VPN-suojan voi tehdä myös itse.

– Normikäyttäjä ei tosin välttämättä osaa sitä rakentaa.

Kytky puhelinnumeroon

Venäjä aikoo kieltää toisella lailla myös pikaviestiohjelmien anonyymin käytön. Jo aiemmin Venäjä on velvoittanut internetyhtiöt säilömään käyttäjätietoja ja luovuttamaan niitä tarvittaessa viranomaisille.

Hasun mukaan käyttäjien pitää jatkossa kytkeä pikaviestiohjelman käyttäjätili puhelinnumeroonsa. Puhelimen sim-kortin hankkiminen laillisesti taas edellyttää Venäjällä passitietojen esittämistä.

Hasun mukaan anonyymiin viestittelyyn on toistaiseksi käytetty juuri VPN-yhteyksiä. Nyt kumpikin halutaan kontrolliin.

– Että saataisiin käyttäjän identiteetti puristettua ulos.

Anonyymi nettiliikenne tuskin loppuu kokonaan. Estoja voi aina kiertää.

– Tekniikka kehittyy ja ihmiset keksivät luovia ratkaisuja. Kyse on siitä, kuinka monet osaavat niitä käyttää. 

Lue myös:

    Uusimmat