"Vain yhdellä valtion toimijalla kyky sabotoida Nord Streamia" – asiantuntijan mukaan Venäjällä on motiivi kaasuputkien rikkomiseen

1:22
Ruotsin rannikkovartiosto julkaisi videon Nord Stream -putkilinjojen yläpuolella olevista kuplista.

Nord Stream -kaasuputkien vuotojen tutkinta jatkuu. Yhdysvaltain mukaan vuodot saattavat johtua sabotaasista. Kielin yliopiston asiantuntijan mukaan mahdollisessa hyökkäyksessä tai sabotoinnissa olisi mukana valtion toimija. 

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kertoi tiedotustilaisuudessa, että alustavien tietojen Nord Streamin vuodot saattavat johtua hyökkäyksestä tai sabotaasista. Alustavia tietoja ei ole vielä vahvistettu. 

Kielin yliopiston Meristrategian ja turvallisuuden instituutin johtaja Johannes Peters arvioi, että vaihtoehtoja mahdollisen sabotaasin toteuttajiin Itämerellä on rajoitetusti. 

– Itämerellä on vain yksi valtion toimija, jonka mahdollisuudet, kyvyt ja motivaatio kohtaavat – ja se on selvästi Venäjä, Peters sanoo. 

Petersin mukaan yksi vuoto voisi selittyä onnettomuudella, mutta kolmen vuodon kohdalla se onnettomuus on epätodennäköinen syy. 

– Kun tarkastellaan hyökkäysten monimuotoisuutta ja kuinka vaikeaa tällainen sabotaasi on toteuttaa, on todennäköistä, että mukana on valtion toimija, Peters pohtii.

"Viesti Natoon ja länteen"

Nord Stream -kaasuputkien vuotojen tutkinta jatkuu ja Sveriges Radion mukaan Ruotsin poliisi on tehnyt kaasuvuodoista rikosilmoituksen. Tapahtunutta tutkitaan tällä hetkellä törkeänä tuhotyönä.

– Tavoitteita voi spekuloida, mutta yksi mahdollinen Venäjän tavoite voisi olla strateginen viesti Natoon ja länteen. Eli näyttää, että Venäjä pystyy manipuloimaan ja sabotoimaan merenpohjaan asennettua kriittistä infrastruktuuria, Peters analysoi.

Myös Ruotsin ja Tanskan hallitukset ovat vakuuttuneita siitä, että Nord Stream -kaasuputkien vuotojen täytyy johtua sabotaasista. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja