Ruotsalaismedia: Nord Stream -kaasuputkissa neljäs vuoto

0:41
Nord Stream -kaasuputkissa on havaittu neljäs vuoto.

Nord Stream -kaasuputkista Itämerellä on löydetty nyt neljäs vuoto, kertoo ruotsalaislehti Svenska Dagbladet. Aiemmin on kerrottu kolmesta vuodosta.

Vuoto on sen mukaan kahden Nord Stream 1 -putkesta havaitun vuodon välissä, mutta olevan peräisin Nord Stream 2 -putkesta.

Svenska Dagbladetin lisäksi uudesta vuodosta kertoi Aftonbladet. Molemmat lehdet perustavat tietonsa Ruotsin rannikkovartioston tietoihin.

Uusi vuoto havaittiin tiistaina iltapäivällä ja rannikkovartiosto kertoi siitä myöhään keskiviikkoiltana.

– Sitä ei havaittu aluksi, eikä se näkynyt tutkassa, koska se on pienempi. Rannikkovartiosto havaitsi sen, kun he liikkuivat alueella veneillä ja lentäen. Tarkkaa aikaa en tiedä, mutta asiasta oli tieto tiistaina lounasaikaan, kertoi Ruotsin meripelastuskeskuksen edustaja Maria Boman Aftonbladetin haastattelussa.

Vuodosta ei havaittaessa annettu varoitusta, koska se sijaitsee kahden aiemman vuotopaikan välissä, eli nykyisen varoitusalueen sisällä.

Ruotsin rannikkovartioston paikan päällä olevalla aluksella kerättyjen tietojen mukaan kaksi vuodoista on Ruotsin ja kaksi Tanskan talousalueella. Ruotsin alueella olevista vuodoista suurempi on Nord Stream 1 -putkessa ja pienempi Nord Stream 2 -putkessa.

Tapahtunutta on laajalti arveltu tai vihjattu Venäjän järjestämäksi sabotaasiksi. Sekä Ruotsin että Tanskan seismologiset keskukset rekisteröivät maanantaina voimakkaita räjähdyksiä kaasuvuotojen alueella.

Itämeren alueen turvallisuustilanne on huonontunut kaasuputkivuotojen jälkeen. Norjan suojelupoliisi on varoittanut kasvaneesta uhasta Norjan öljy- ja kaasukentillä Pohjanmerellä ja Ruotsi on tehostanut Ringhalsin ja Forsmarkin ydinvoimaloiden turvatoimia entisestään.

9:54
Millainen riski Itämeren kaasuputkissa piilee, pohdittiin Uutisaamussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja