Mainos

Veljekset Jan ja Joona pelastivat pariskunnan jäistä – "Onneksi miehellä oli kuuluva ääni"

Pirkanmaan pelastuslaitos juhlisti tänään neuvokkaasti onnettomuustilanteissa toimineita tarjoamalle heille kakkukahvit. Kunniamaininnan saivat muun muassa veljekset Jan ja Joona Veckman, jotka pelastivat eläkeläispariskunnan jäistä Kangasalan Saarikylillä marraskuussa.

Veljeksistä vanhempi, 28-vuotias Jan, kertoo kaksikon mökkiviikonlopun keskeytyneen rannasta kantautuneisiin hätähuutoihin sunnuntaina 13. marraskuuta.

– Olin menossa hakemaan kahvia toisesta rakennuksesta, kun rupesin kuuntelemaan, että joku huutaa apua. Hetken mietin, että mitähän helvettiä. Ensin kävi mielessä, että joku vain leikkii, eikä se ole todellista. Lähdin kuitenkin vähän katselemaan rantaan päin.

Rantaan päästyään mies huomasi järkytyksekseen kahden hahmon kelluvan jäissä noin 20 metrin päässä järvellä. Vaikka tilanne oli vakava, Jan kertoo reagoineensa näkyyn erikoisella tavalla.

– Ryhdyin kaivamaan puhelinta esiin, kun samaan aikaan pikkuveljeni tuli kesämökistä ulos. Myös hänellä oli puhelin kädessään. Jälkeenpäin kun olemme puhuneet, on käynyt ilmi, että olimme soittamassa toisillemme. Se oli ensimmäinen asia mikä tuli mieleen.

Veljekset kiskoivat venettä kymmeniä metrejä

Hetken hämmennyksen jälkeen veljekset päättivät ryhtyä pelastustoimiin.

Joona lähti etsimään köyttä. Jan jäi rantaan soittamaan hätäkeskukseen ja kääntämään rannassa talviteloilla ollutta venettä.

– Sain veneen ympäri ja ehdinkin kiskoa sitä joitain metrejä, kun pikkuveli tuli takaisin. Vedimme paattia lopulta noin 50 metrin matkan, ensin peltoa ja sitten jäätä pitkin.

Onnettomuuspaikalle päästyään veljekset huomasivat, että jäissä oli tuttu, vanhempi pariskunta naapurimökistä. 

Jan kertoo, että kaksikko oli pelastajiensa saapumisesta silminnähden helpottunut. He eivät olleet onnistuneet nousemaan vedestä siitä huolimatta, että he olivat lähteneet pilkkireissulleen naskalein varustautuneena.

Myös veden varaan jääneiden tapa suhtautua tilanteeseen oli Janin mukaan hieman erikoinen.

– Pariskunnan nainen hymyili meille ja oli aivan rentona. Hän vain sanoi rauhallisesti, että auttakaa nyt miestä ensin. Että hän on vähän uuvuksissa.

"Tuli taas saatua jatkoaikaa elämään"

Veckmanit vetivät kylmettyneen pariskunnan ylös avannosta ja passittivat heidät mökkiin lämmittelemään.

– He kerkesivät olla vedessä niin kauan, että ohjasimme heidät suoraan sisälle. He ehtivät siinä vain todeta, että tuli taas saatua vähän jatkoaikaa tähän elämään.

Janin mukaan oli onni onnettomuudessa, että pariskunnan mies on tunnettu erittäin kantavasta äänestään. Ilman sitä veljekset eivät olisi välttämättä havahtuneet vanhusten hätähuutoihin.

– Kun hän aivastaa, se kuuluu ainakin parin kilometrin päähän. Sillä se kantautui sisällekin niin hyvin. Onneksi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.