Veikkausliiga-nousija kaappasi kokeneen ex-Huuhkajan HJK:sta – seuralla mielenkiintoinen siirtotaktiikka: “Siihen kiusaukseen olisi helppo lähteä”

Veikkausliigaan takaportin kautta nouseva IF Gnistan on kiinnittänyt Suomen entisen maajoukkuepuolustajan Jukka Raitalan joukkueeseensa, vahvistaa seura X:ssä.

Raitala, 35, siirtyy Gnistanin riveihin Helsingin Jalkapalloklubista, jossa hänen sopimuksensa päättyy tähän vuoteen.

Raitala oli iso osa HJK:n miehistöä viime kaudella, kun hänen kasvattajaseuransa taisteli tiensä jo neljänteen peräkkäiseen Veikkausliigan mestaruuteen.

Otteluita Veikkausliigassa kertyi 20 kappaletta, osa kapteeninnauhaa kantaen. Konferenssiliigassa Raitala on pelannut neljä viidestä lohkopelistä.

“Haluamme olla rohkeita nuorten pelaajien kanssa”

Raitala on Gnistanin talven ensimmäinen merkittävä pelaajahankinta, antaen samalla ensimaun siitä, millaista joukkuetta Veikkausliigan ensikertalaiset uutta haastettaan varten kasaavat.

Helsinkiläisen lähiöseuran urheilutoimenjohtaja Jarkko Jokiranta kertoo MTV Urheilulle useamman mielenkiintoisen seikan siitä, millaisten linjausten mukaan ryhmää Oulunkylässä kasataan.

– Luvassa on pelaajia, jotka ovat selkeästi pystyneet osoittamaan tasonsa Veikkausliigassa, Jokiranta paljastaa MTV Urheilulle kysyttäessä tulevista pelaajahankinnoista.

– Keskusteluja käydään. Osan kanssa olemme jo sopineet asiat, osan kanssa allekirjoittaneet. Tulevan kahden viikon aikana julkistamme varmasti aika paljon sopimuksia.

Pohjana toimii viime kauden joukkue, joka sijoittui Ykkösessä toiseksi ja hävisi nousukamppailunsa IFK Mariehamnille. Ovi käy kuitenkin molempiin suuntiin.

– Vaikka melkein kaikki ovat olleet halukkaita jatkamaan, ihan jokaisen kanssa emme tietenkään pysty. Sarjatason muuttuessa meidän on vahvistuttava, Jokiranta painottaa.

– Pelipaikkakohtaisesti haluamme satsata keskiakseliin. Siihen tarvitaan lisää vahvistusta.

Gnistan haluaa kuitenkin pysyä lujana aikomuksessaan jättää ulkomaalaishankinnat mahdollisimman vähälle.

Viime kauden joukkueessa ulkomaalaisia oli vain kaksi, eikä lukua haluta liiemmin laajentaa sarjanoususta ja houkutuksesta huolimatta.

– Meillä ei tule olemaan kovin montaa ulkomaalaispelaajaa. En halua sanoa numeroa, koska kauden aikana voi tulla loukkaantumisia ja muuta. Mutta sanoisin, että hyvin vähän, Jokiranta linjaa.

– Tässä työn alkuvaiheessa on huomannut, että siihen kiusaukseen olisi helppo lähteä. Niitä olisi paljon enemmän tarjolla. Hyviä pelaajia, jotka vaikuttavat valmiilta.

– Me emme kuitenkaan halua lähteä siihen. Ilman muuta meillä tulee niitä muutamia olemaan, mutta silloin heidän on oltava sitten todella hyviä. Se on se juttu siinä.

Gnistan aikookin keskittyä tarjoamaan suomalaisille ja etenkin nuorille pelaajille paikan, jossa he pääsevät pelaamaan liigaa.

Jokirannalla on noin kymmenen vuoden tausta lajin junioripuolelta, missä etenkin yksi asia on aina ottanut pattiin.

– Olen manannut sitä, että hitto kun noihin nuoriin ei ihan luoteta. Siihen hankintaan aina joku, joka on heti niin valmis ja niin hyvä, että nuorelle pelaajalle, joka vaatii sitä luottoa, voi  se vuori sitten olla liian vaikea kiivettäväksi.

– Haluammekin olla rohkeita nuorten pelaajien kanssa. Kuinka nuori joukkue tulemme olemaan ensi kaudella? Katsotaan. Menemme askel askeleelta kuitenkin siihen suuntaan.

– Pidemmällä tähtäimellä haluamme olla rakentamassa polkua seuramme 2009 ja 2010 syntyneille pojille, jotka ovat parhaillaan aivan Suomen huippua.

Peliaika nuoressa isässä onkin elintärkeää etenkin niille, jotka toivovat pääsevänsä toteuttamaan itseään myös jonain päivänä ulkomaille.

– Aika nuorena on pelattava (säännöllisesti), että hälytyskellot kansainvälisillä kykyjenetsintätoimistoilla alkavat soimaan, Jokiranta huomauttaa.

Jokirannan mukaan Veikkausliiga-joukkueen rakennusprojekti on ollut käynnissä jo puolisen vuotta, vaikka Gnistan näyttikin jäävän ensi kaudeksi Ykkösliigaan ennen Hongan hakeutumista konkurssiin. Liigalisenssit julkistetaan MTV Urheilun tietojen mukaan ennen joulua.

– Jouduimme tietysti odottamaan hieman pidempään, kun liigapaikka putosi hieman eri tavalla kuin muille.

– Meillä on kuitenkin ollut jo kesästä asti suunnitelmat sekä Ykkösliigan että Veikkausliigan varalta sille, millaisia pelaajia meillä tulisi olemaan. Skouttaus on ollut aika pitkän aikaa jo käynnissä.

– Tällä hetkellä joukkueen rakennustilanne näyttää kyllä hyvältä. Keskustelemme todella monen pelaajan kanssa. Kokonaisuus rupeaa näyttämään todella hyvältä.

Tavoitteena putoamistaistelun välttäminen

Joukkueen rakentamisessa on kuitenkin muistettava tasapainon tärkeys.

Pelkillä nuorilla vetäminen vaikeuttaisi joukkueen pelillisiä tavoitteita, minkä vuoksi kolme Suomen mestaruutta urallaan voittanut Jukka Raitala sopiikin Gnistanin siirtopolitiikkaan kuin nenä päähän.

– Ilman muuta tarvitsemme pelaajia, joilla on kokemusta liigasta ja muualtakin. Nuoret tarvitsevat sellaisia, jotka tulevat myös mentoroimaan ja auttamaan. Pelkillä nuorilla olisi todella vaikeaa, Jokiranta jatkaa.

– Kun lähdemme liigaan, emme lähde sinne rimpuilemaan. Emme aio lähteä putoamiskamppailuihin mukaan, vaan tähtäämme muihin taistoihin. Se on joukkueen rakennuksessakin se ajatus.

Raitalalla on myös vyöllään laajalti kansainvälistä kokemusta muun muassa Hollannin, Saksan ja Espanjan pääsarjoista.

Suomen A-maajoukkuessa Raitala pelasi yhteensä 64 ottelua, ollen mukana myös vuoden 2021 EM-kisoissa. Maajoukkueuransa hän päätti syyskuussa 2022.

Lue myös:

    Uusimmat