Huuhkajat sai useat tylyt rukkaset – Markku Kanerva manasi: "Minä kärsin siitä"

Markku Kanerva tunnusti Huuhkajat-pestinsä olevan vaakalaudalla: " Asioihin varmasti palataan näiden pelien jälkeen" 1:37
Markku Kanerva tunnusti Huuhkajat-pestinsä olevan vaakalaudalla: "Asioihin varmasti palataan näiden pelien jälkeen"

Veikkausliigan seurat, kuten HJK, sulkivat pelaajiltaan ovet kesäkuun maajoukkueotteluihin, mikä aiheutti Markku Kanervalle päänvaivaa jo entuudestaan hankalan maajoukkueikkunan valintoihin.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva tunnusti suoraan vaikeudet, joita hän kohtasi kasatessaan tiistaina tiedotustilaisuudessa nimettyä A-maajoukkuetta. Huuhkajat kohtaa kesäkuun alussa Portugalin ja Skotlannin vierasotteluissa. Maaottelut pelataan ajankohdassa, joissa ei ole Kansainvälisen jalkapalloliiton virallisia pelipäivä, joten seurojen ei ole velvollisuutta päästää pelaajiaan edustustehtäviin.

Näin muun muassa HJK:ssa väkevästi alkukaudesta esiintynyt Topi Keskinen, kuten ei kukaan muukaan Veikkausliigan pelaaja, ei ole mukana Huuhkajissa kesäkuussa. Kanerva vahvisti HJK:n ilmoittaneen pelaajiensa pysyvän seurajoukkuetehtävissä.

– Totta kai harmittaa vähän, että… Ymmärrän tietyt haasteet otteluohjelmien suhteen. Toivoisin, että mietittäisiin, että saataisiin maajoukkueeseen ne kaikki parhaat pelaajat, Kanerva aloitti.

Kanerva vieritti palloa asiassa seurojen lisäksi myös Veikkausliigalle, jolta hän olisi toivonut joustoa pelipäivien suhteen. Tällä kertaa kotimaan pääsarja ei ole tauolla maajoukkuepelien aikana, ja esimerkiksi HJK ja SJK pelaavat keskenään samana päivänä kuin Suomi kohtaa Skotlannin.

– Tämä on ennen kaikkea pelaajille iso näyttösauma ajatellen heidän tulevaisuuttaan. Samoin myös seuroille. Kyllä se fakta on, että agentit tulevat katsomaan ennen kaikkea maajoukkue- ja karsintapelejä. Valitettavasti siihen ei saatu ratkaisua. Minä kärsin siitä, Pikkuhuuhkajat kärsii siitä, alle 19-vuotiaiden maajoukkue kärsii siitä. Mutta näillä mennään. Toivottavasti pystyttäisiin jatkossa ajoissa varautumaan näihin ja saataisiin kuhunkin joukkueeseen halutut pelaajat.

Kanervan mukaan Veikkausliigasta maajoukkueeseen olisi luultavasti kutsuttu 2–4 pelaajaa. 

– Totta kai olen yrittänyt perustella seuralle sitä hyötyä, mikä pelaajalle ja seuralle on, että pelaaja pelaa näitä maaotteluita. Ymmärrän myös heidän intressinsä. Tärkeitä pelejä, ja valitettavaa, että tähän ei löytynyt ratkaisua, että pelejä olisi pystynyt siirtämään, ja oltaisiin saatu näihin eri maajoukkueisiin kaikki pelaajat, joita valmentajat halusivat.

Veikkausliigan seurojen lisäksi Kanerva on saanut neuvotella pelaajista pohjoismaisten seurojen ja Pohjois-Amerikan MLS-seurojen kanssa. 

– Valitettavasti se vastaus on ollut usein se, että ”ei” tai ”tietyillä ehdoilla”. 

MLS-pelaajista Jere Uronen ei ole vielä täydessä pelikunnossa, kun taas Inter Miami ei päästänyt Robert Tayloria lähtemään. Sen sijaan Minnesota United -kaksikko Teemu Pukki ja Robin Lod, DC Unitedin Matti Peltola ja Austin FC:n Leo Väisänen pääsevät reissuun pelikauden keskelläkin.

– 40 pelaajaa oli isossa bruttolistassa ja sieltä alkoi syystä tai toisesta pudota pelaajia pois. Loppupeleissä ei sinne hirveästi ylimääräisiä jäänyt, sanotaan näin.

Kanervan mukaan Ruotsissa pelaavista maajoukkueeseen kaavailtiin muun muassa Kalmarin kapteenia Simon Skrabbia, joka ei kuitenkaan olisi pystynyt osallistumaan kuin toiseen maaotteluista. Sama tilanne on Djurgården-toppari Miro Tenholla, joka tästä huolimatta kutsuttiin mukaan.

Serie B -seura Venezian Joel Pohjanpalo ja Jesse Joronen taistelevat noususta Italian pääsarjaan vielä ensi sunnuntaina, eivätkä luultavasti ehdi palautua seuraavana tiistaina pelattavaan Portugali-otteluun. Kaksikko on kuitenkin tulossa mukaan Kanervan mukaan viimeistään Skotlanti-otteluun.

Kolme ensikertalaista, Liimatta kieltäytyi

Saatavilla olleista pelaajista Kanerva valitsi kolme maajoukkuedebytanttia, kun Siriuksen keskikenttäpelaaja Leo Walta, Lommelin laituri Juho Talvitie ja Union Saint-Gilloisen laitapelaaja Casper Terho nostettiin alle 21-vuotiaista ensimmäistä kertaa A-maajoukkueeseen.

Walta, 20, on pelannut Kanerva mukaan erittäin väkevän alkukauden Ruotsin Allsvenskanissa.

– Monipuolinen keskikenttäpelaaja. Pystyy pelaamaan kuutos- ja kasipaikkaa. Erinomainen potkutekniikka. Vaikka hän on vähän pienikokoinen, on sitkeä kaksinkamppailija, Kanerva kuvaili.

Maaliskuussa 19 vuotta täyttänyt Talvitie on joukkueen kuopus. Hänen seuransa Lommel oli lähellä nousua, kun se karsi paikasta Belgian pääsarjaan.

– Juho on saanut paljon vastuuta. Hyvä laitapelaaja, vahva haastamaan yksi vastaan yksi -tilanteissa. Myös Pikkuhuuhkajissa on antanut positiivista signaalia, Kanerva näki.

Belgian pääsarjassa Union Saint-Gilloisessa laidalla ja laitatukena pelaava Terho, 20, on kolkutellut maajoukkueen portteja jo pidempään. 

– Pikkuhuuhkajien kannalta tämä on tietenkin ikävä, kun otetaan näitä pelaajia, mutta näin se marssijärjestys menee. Pojat olivat motivoituneita lähtemään ja olivat innoissaan kutsusta.

Sen sijaan maajoukkueessa ei nähdä ainakaan vielä viime kesänä Portugalin pääsarjaan Famalicaoon siirtynyttä, ja viime kaudella Veikkausliigassa AC Oulun riveissä tykkikauden pelannutta Otso Liimattaa.

Vaikean kauden Portugalissa pelannut Liimatta kieltäytyi maajoukkuetehtävistä.

– Ei ole loukkaantumista, mutta hän halusi pitää lomaa. Hän on ollut Pikkuhuuhkajissa yksi avainpelaaja ja sitä kautta (kiinnostava pelaaja maajoukkueelle), kyllä. Kuitenkin niin sanottuja kymppipaikan pelaajia ja hyökkääviä pelaajia löytyy tästäkin joukkueesta. Olen totta kai seurannut häntä, valitettavasti vain peliaika on jäänyt viime aikoina aika minimiin, Kanerva tuumasi.

Kanervan puheista saattoi tulkita, että Liimatta voisi olla siirtymässä Famalicaosta peliajan perässä muualle. Hän korosti nuoren pelaajan tarvitsevan peliaikaa ja kehittävän ympäristön.

– Kausi loppuu, jollain pelaajalla saattaa olla sopimus näin lähellä. Pelaaja miettii, että jos tässä loukkaantuu, miten käy diilin. Toivon kuitenkin kaikilta pelaajilta, että se halu edustaa Huuhkajia on tosi kova. Sitä minä arvostan, ja sitä arvostetaan kaikissa maajoukkueissa, että on valmis sitoutumaan meidän toimintaamme. Sitä kautta on helpompi rakentaa joukkuepelaamista. Jos kaverit vaihtuvat vähän väliä, niin eihän se yhtenäisyyden kannalta ole hyvä, Kanerva totesi.

Lue myös:

    Uusimmat