Veikkaus-malli on jäänyt ajastaan jälkeen, sanoo ministeri Kurvinen: "Tästä täytyy tavalla tai toisella linjata"

Tiede- ja kulttuuri-ministeri Antti Kurvisen mielestä Veikkauksen tuotot tulisi siirtää valtion budjettiin vuoden 2024 alusta lähtien 1:45
Tiede- ja kulttuuri-ministeri Antti Kurvisen mielestä Veikkauksen tuotot tulisi siirtää valtion budjettiin vuoden 2024 alusta lähtien

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) mukaan nykyinen Veikkauksen tuotonjakomalli on jäänyt ajastaan jälkeen.

– Se on ollut kestävä, suomalainen malli mutta maailma muuttuu. On vähän erikoinen tilanne, että suomalainen tiede, taide ja kulttuuri ovat riippuvaisia Veikkauksen liiketoiminnasta, Kurvinen sanoo MTV Uutisille.

Kurvisen mukaan Veikkauksen tuotot tulisi siirtää valtion budjettiin vuoden 2024 alusta lähtien.

Nykyisellään Veikkauksen tuotot ohjataan kolmeen ministeriöön, jotka ohjaavat ne eteenpäin esimerkiksi sosiaali- ja terveysjärjestöille ja liikuntajärjestöille.

– Näköpiirissä on, että Veikkauksen tuotot putoavat aika paljonkin melko pysyvästi. Tämä täytyy tavalla tai toisella linjata, sillä vuodesta 2024 alkaen asiat ovat avoimena, Kurvinen sanoo. 

Veikkauksen valtiolle ohjaamat rahapelituotot jäävät pitkäaikaisesti arviolta 300 miljoonaa euroa vuodessa pienemmiksi, kuin koronapandemiaa edeltävänä aikana.

Syynä ovat paitsi koronarajoitukset, myös ja rahapelihaittojen torjumiseksi tehdyt toimenpiteet.

Vuonna 2020 tuoton aleneminen kompensoitiin täysimääräisesti valtion varoista ja vuodelle 2021 vuoden 2019 tasoisena. Vuosina 2022 ja 2023 tuoton aleneminen korvataan osittain. 

– Tämä on henkilökohtainen kannanottoni, mutta käsittääkseni hallituksella on tästä tahtotila linjata. Hallitus on keväällä sopinut, että tätä asiaa selvittämään asetetaan valtioneuvoston kansliasta työryhmä. Toivon, että työhön ryhdyttäisiin.

Aiemmin Veikkauksen tuottojen siirtämistä valtion budjettiin ovat esittäneet muun muassa ministeriöiden työryhmä sekä kilpailu- ja kuluttajavirasto.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kommentoi STT:lle kannattavansa Veikkauksen tuottojen siirtämisestä valtion budjettiin. 

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen (vas.) ja kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) eivät STT:n mukaan halua vielä ottaa kantaa Veikkauksen tulevaan tuotonjakomalliin.

Lue myös:

    Uusimmat