Mainos

Veikkauksen avustusta saava järjestö vaatii rahapeliyhtiölle selkeämpiä pelisääntöjä – Ruotsin malli ei kuitenkaan saa kannatusta: "Tulot tippuivat ja haitat kasvoivat"

2:14
Video: Mainoskohu käynnisti jälleen keskustelun Veikkauksen monopoliasemasta.

Veikkauksen mainonnan ylilyöntejä paheksui eilen pääministeri, tänään sitä harmittelee Veikkaustuotoista avustusta saava Suomen Mielenterveysjärjestö.

– Itse pidän tärkeänä, että nyt viimeistään ryhdytään laatimaan valtion omistajastrategiaa Veikkaukselle. Siitä on puhuttu jo useamman vuoden ajan, ja toivon, että se tehdään todella nopeasti, sanoo Suomen mielenterveys ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston pääjohtaja vaatii, että Veikkauksen toiminnan filosofia tulisi muuttua kohti rahapelihaittojen minimointia. Ensin tulisi syynätä johdon ja henkilöstön saamat kannusteet ja se mihin ne perustuvat.

– Olen kärsimätön, nyt olisi aika toimia hyvin nopeasti. Minusta olisi selkeää, että valtion omistajaohjauksen kautta selvitettäisiin, millaiset ovat Veikkauksen kannustejärjestelmät ja millä tavalla Suomi saadaan sellaiseen kuntoon, joka aidosti ehkäisee pelihaittoja, sanoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston pääjohtaja Kirsi Leivo.

Leivon mukaan pelimarkkinoiden avaamista kilpailulle eli monopolin purkua voidaan pohtia vasta sen jälkeen, kun Veikkauksen toiminta on vastuullista.

Ruotsin kaltainen lisenssijärjestelmä ei ole näköpiirissä

Omistajaohjausministerin mukaan Ruotsin kaltainen lisenssijärjestelmä ei ole nyt näköpiirissä, vaikka sen mahdollisuutta tulevaisuudessa väläytti eilen jopa pääministeri.

– Ruotsin opetuksista huomanneena tulot tippuivat ja haitat kasvoivat, joten missään tapauksessa se malli ei ole Suomeen sopiva, sanoo SDP:n kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero. 

Paateron mukaan rahapelaamiseen liittyvää lainsäädäntöä ja myös omistajaohjausta tulee kehittää. Mainonnasta hän aikoo keskustella yhtiön kanssa.

– Kyllä se omistajaohjauksen suurin rooli on miettiä, ketä siellä hallituksessa istuu. Ei ole mitenkään järkevää ja mahdollista eikä asiallistakaan puuttua yksittäisen yhtiön tv- tai radiomainontaan. Sen takia tässä syksyn aikana mietitään yhdessä näitä pelisääntöjä ja silloin kun on ajankohtaista myös hallituksen kokoonpanoa, Paatero päättää. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja