Veikkauksen pelituotot vähenevät rajusti pelaamisrajoitusten myötä – tähän toimenpiteeseen Veikkaus ei kuitenkaan ryhdy

Miksei Veikkaus siirrä peliautomaatteja kokonaan pois ruokakaupoista? Näin yrityksen johtajat vastaavat 1:40
Miksi Veikkaus ei siirrä pelikoneita pois kaupoista? Kysymykseen vastaavat Veikkauksen vastuullisuusjohtaja ja data- ja analytiikkajohtaja.

Veikkaus ennakoi pelituottojen vähenevät merkittävästi uusien pelaamista koskevien rajoitusten myötä. Vaikka erityisesti ongelmapelaamisen vähenemistä pidetään hyvänä asiana, tulee valtion pohtia, miten tuottojen lasku kompensoidaan.  

Tähän mennessä Veikkaus on ottanut käyttöön pakollisen tunnistautumisen niin internetissä kuin fyysisillä peliautomaateillakin, lisäksi netissä on jo käytössä tappiokatto, joka on tulossa pian automaatteihinkin.

Pakollinen tunnistautuminen laajenee ensi vuonna koskemaan myös kuponkipelejä.

– Tappiorajan asettaa pelaaja itse. Rajat ovat 1-500 euroa päivässä ja 1-2000 euroa kuukaudessa. Nämä ovat maksimit, mutta pelaajat laittavat itse aika maltillisia rajoja. Noin puolet laittavat rajan enintään sataan euroon kuukaudessa, kertoo Veikkauksen vastuullisuusjohtaja Susanna Saikkonen MTV:n Uutisaamussa.

– Rajoituskokonaisuus toimii todella hyvin niillä, jotka pelaavat liikaa tai kärsivät jonkin asteisista pelihaitoista, toteaa Veikkauksen data- ja analytiikkajohtaja Lauri Halkola.

Veikkaus luottaa pelaajien kykyyn arvioida omat rajansa.

– Emme halua elää ikään kuin poliisivaltiossa tämän suhteen, vaan luotetaan siihen, että ihmiset asettavat rajat itse sellaiselle tasolle kuin haluavat, Halkola jatkaa.

"Tulotus valtiolle pienenee 300 miljoonaa"

Toimenpiteillä on ollut vaikutus myös Veikkauksen tuottoihin.

– Kokonaisuudessaan vastuullisuustoimet tulevat pienentämään Veikkauksen tulotusta valtiolle noin 300 miljoonaa euroa. Merkittävä osa siitä tulee automaatteihin kohdistuneista toimenpiteistä, Halkola toteaa.

Veikkaus ei aio lähteä pienentämään niin sanottua palautusprosenttia eli sitä osuuttaa, jonka pelikone antaa voittona kuluttajalle.

– Ei missään tapauksessa. Kyllä me olemme lähteneet siitä, että se on erittäin hyvä asia, että pelaaminen vähenee ongelmallisessa päässä.

– Toki tämä vaatii poliittisten päättäjien osalta sitä miten pudonneet tuotot kompensoidaan, Halkola lisää.

Katso koko Uutisaamun keskustelu alapuolelta löytyvältä videolta.

Veikkauksen pelituotot vähenevät rajusti pelaamisrajoitusten myötä 9:10


Lue myös:

    Uusimmat