Veijo Baltzar kiistää kaikki syytteet ihmiskauppa- ja seksuaalirikoksista – puolustuksen mukaan nuoret naiset halusivat itse Baltzarin luo: "On asuttu kodinomaisissa olosuhteissa"

2:38
Veijo Baltzar vangittiin yllättäen uudestaan eilen, videolla syyttäjä kertoo miksi

Kulttuurineuvos Veijo Baltzar, 78, kiistää kaikki häneen kohdistuvat ihmiskauppa- ja seksuaalirikokset. Baltzar kiistää syytteet sekä näytöllisesti että oikeudellisesti. Hänen mukaansa toiminnassa ei ollut kyse mistään rikollisesta.

Oikeudenkäynnin pääkäsittely Baltzaria vastaan alkoi tänä aamuna Helsingin käräjäoikeudessa. Oikeudenkäynti on kokonaan salainen, koska kyse on asianomistajiin liittyvistä arkaluonteisista asioista.

Baltzarin itsensä mukaan koko juttu voitaisiin käydä julkisesti.

– Kysymys on ollut teatteri- ja kulttuuritoiminnasta, jota on tehty useiden henkilöiden kanssa. Osa tässä toiminnassa mukana olleista oli tiiviimmin mukana ja osa asui Baltzarin kanssa samoissa asunnoissa, Baltzarin asianajaja Jussi Sarvikivi sanoi oikeuden tauolla.

– Siellä on tehty projekteja erilaisiin kulttuuri- ja teatteritoimintoihin liittyen. On asuttu kommuunimaisissa olosuhteissa, ja syyttäjän mukaan siinä ollut on kyse lahkomaisesta toiminnasta, Sarvikivi kertoi.

Puolustus: Nuoret naiset tulivat itse Baltzarin luokse

Syyttäjän mukaan Baltzar houkutteli nuoria naisia mukaan teatteritoimintaan ja sitten asumaan luokseen.

Puolustuksen mukaan Baltzar ei halunnut ketään luokseen asumaan, vaan hänen mukaansa hänen luokseen on tultu. 

– Hän itse puhuu mustalaiskulttuurista ja siinä kulttuurissa ei ole mitään ihmeellistä, että vauvasta vaariin asutaan saman katon alla. Jokainen tekee toimenpiteitä ja osallistuu yhteiseen taloudenpitoon kykyjensä mukaan. Näin tässäkin on tapahtunut, Sarvikivi luonnehtii.

Video: Veijo Baltzar kiistää kaikki syytteet ihmiskauppa- ja seksuaalirikoksista – näin asianajaja kommentoi.

11:50

"Asuttiin kodinomaisissa olosuhteissa"

Uhreja on yhteensä seitsemän ja he kaikki ovat nuoria naisia. Osa oli epäiltyjen rikosten tekoaikaan vielä alaikäisiä. Heitä kuullaan henkilökohtaisesti myös oikeudenkäynnin aikana.

Syyttäjän mukaan Baltzar oli johtohahmona kultin tai lahkon kaltaisessa ryhmässä, jonka piirissä olleet henkilöt joutuivat erilaisten vakavien rikosten uhriksi.

Uhrien elämää rajoitettiin ja säänneltiin, ja syyttäjän mukaan Baltzar määräsi uhrien käyttäytymisestä, puhumisesta, liikkumisesta ja syömisestä.

Puolustuksen mukaan kyse ei ollut minkäänlaisesta määräämisestä.

– Yleisellä tasolla on kyse siitä, että on asuttu kodinomaisissa olosuhteissa, käyty kaupassa, tehty ruokaa, mitä muuta tahansa. Näihin tilanteisiin osa asianomistajista väittää myös liittyneen tämän tyyppistä (rikollista) toimintaa, Sarvikivi sanoo.

Vangittiin yllättäen uudestaan

Baltzar oli esitutkinnan aikaan vuoden ajan tutkintavankeudessa, ja eilen hänet vangittiin yllättäen uudestaan. Puolustus vastusti vangitsemista.

Syyttäjän mukaan Baltzar oli rikkonut yhteydenpitorajoituksia ja siksi hänet oli vangittava.

Sarvikiven mukaan hänen päämiehensä voi olosuhteisiin nähden hyvin.

– Hänen vointinsa on hämmästyttävän hyvä ottaen huomioon hänen ikänsä. Mielialakin on kohtuullisen hyvä, mutta ei se kenellekään hyvää tee, varsinkaan tuon ikäisenä istua vuoden vankeudessa. 

Video: Näin syyttäjä kommentoi Veijo Baltzariin kohdistuvia syytteitä.

6:24


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja