Järkyttävistä rikoksista epäilty Veijo Baltzar on ollut poliisin mukaan yhteistyöhaluinen: "Hän on auliisti kertonut oman näkemyksensä tapahtumista"

6:59
Rap-artisti Mercedes Bentso on yksi Baltzarin uhreista.

Helsingin poliisi on saanut kulttuurineuvos-kirjailija Veijo Baltzariin, 78, kohdistuneen esitutkinnan valmiiksi.

Baltzaria epäillään useasta rikoksesta, muun muassa törkeästä ihmiskaupasta ja ihmiskaupasta, törkeästä raiskauksesta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta.

Poliisin esitutkinnan perusteella uhrit ovat seitsemän 1980–2000-luvuilla syntynyttä naista. Osa uhreista on ollut epäiltyjen rikosten tapahtumahetkellä alaikäisiä.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet elokuun 2004 ja marraskuun 2019 välisenä aikana Helsingissä, Raaseporissa, Espoossa, Suonenjoella ja Kuopiossa, poliisi kertoo.

Baltzarin epäillään tutustuneen tyttöihin ja nuoriin naisiin Helsingissä ja värvänneen heidät pyörittämäänsä teatteritoimintaan. Lisäksi Baltzarin epäillään houkutelleen uhreja ensin käymään ja lopulta asumaan luonaan.

Eroavat näkemykset

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saara Asmundela kertoo STT:lle, että uhreja on peloteltu ja heidän riippuvaista asemaansa ja turvatonta tilaansa on käytetty hyväksi.

– Epäillään, että asianomistajat on värvätty toimintaan, heitä on majoitettu ja heidät on otettu määräysvaltaan. Kolmas elementti, mikä ihmiskauppaan liittyy, on teon tarkoitus. Tässä epäillään, että teon tarkoitus on ollut osan asianomistajien kohdalla saattaa nämä seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi ja sitten pakkotyöhön ja myös ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin, Asmundela sanoo.

Baltzarin kerrotaan olleen yhteistyöhaluinen kuulusteluissa.

– Epäilty on ollut hyvin yhteistyöhaluinen, hän on auliisti kertonut oman näkemyksensä tapahtumista ja niistä olosuhteista. Toistaiseksi hänen näkemyksensä on aika kaukana siitä mitä asianomistajat ja todistajat ovat näistä tapahtumista ja olosuhteista kertoneet, Asmundela sanoo.

Baltzar otettiin kiinni asunnostaan Tammisaaressa marraskuussa 2019. Poliisin mukaan kiinniottopaikalla tehtiin kotietsintä, jossa takavarikoitiin muun muassa erilaisia asiakirjoja sekä kuva- ja videomateriaalia, joita on käytetty esitutkinnassa todisteena.

Baltzar vangittiin Helsingin käräjäoikeudessa muutama päivä kiinnioton jälkeen, ja hän on edelleen vangittuna.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja