Näistä syistä Veijo Baltzaria koskeva rikosvyyhti on poikkeuksellinen – törkeistä rikoksista syytetty mies tänään oikeuteen: "Täysin ainutlaatuinen juttu meidän oloissa"

Tällaisia sääntöjä Veijo Baltzarin kultissa syyttäjän mukaan oli 0:53
Näin erikoissyyttäjä Mikko Sipilä kuvaili Veijo Balzarin kultin sääntöjä Rikospaikka-ohjelmassa.

Ihmiskaupasta ja seksuaalirikoksista syytetyn kulttuurineuvos-kirjailija Veijo Baltzarin, 78, oikeudenkäynnin pääkäsittely alkaa tänään Helsingin käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaatii Baltzarille vuosien ehdotonta vankeutta. Hän kiistää kaikki syytteet.

Erikoissyyttäjä Mikko Sipilä kertoi viime viikolla pidetyn valmisteluistunnon jälkeen, että jos syytteet menestyvät sellaisina kuin hän vaatii, on Baltzar tuomittava vähintään 6-7 vuodeksi vankeuteen.

Baltzaria syytetään muun muassa kuudesta törkeästä ihmiskaupparikoksesta sekä eriasteisista seksuaalirikoksista, kuten raiskauksista ja pakottamisesta seksuaaliseen tekoon.

Syyttäjän mukaan kyse on erittäin laajasta ja poikkeuksellisesta vyyhdistä.

– Tämä on täysin ainutlaatuinen juttu meidän oloissa. Tässä on sekä työperäistä että seksuaaliperäistä ihmiskauppaa, rikoksissa on erittäin pitkä tekoaika ja useita asianomistajia.

– Koko toiminnan luonne on poikkeuksellinen, sillä voidaan puhua tietynlaisesta lahkosta tai kultista, erikoissyyttäjä kuvaili aiemmin Rikospaikan haastattelussa.

Sai karismallaan ja tunnettuudellaan naisia valtaansa

Syyttäjän mukaan Baltzar on ollut arvostettu, vanhempi ja karismaattinen henkilö, joka sai näillä eväillä nuoria naisia valtapiiriinsä. Pikkuhiljaa tilanne vakavoitui.

Epäillyt rikokset tapahtuivat Helsingissä, Raaseporissa ja Kuopiossa. 

Uhreiksi joutui seitsemän 1980-2000-luvuilla syntynyttä naista. Osa heistä oli tekohetkellä alaikäisiä.

Baltzarin epäillään tutustuneen tyttöihin ja nuoriin naisiin Helsingissä ja värvänneen heidät pyörittämäänsä teatteritoimintaan.

Lisäksi hänen epäillään houkutelleen uhreja ensin käymään ja lopulta asumaan luonaan.

Esitutkinnan mukaan uhrien piti Baltzarin luona asuessaan toimia hänen antamiensa sääntöjen ja määräysten mukaisesti.

Kaikkea rajoitettiin

Syyttäjän näkemyksen mukaan Baltzar oli johtohahmona kultin tai lahkon kaltaisessa ryhmässä, jonka piirissä olleet henkilöt joutuivat erilaisten vakavien rikosten uhriksi.

– Kukin näistä asianomistajista on ihmiskaupparikoksen uhri, osalla se liittyy työhön, osalla seksuaalirikoksiin. Tässä on säännelty ja rajoitettu kaikkea elämiseen liittyvää: pukeutumista, käyttäytymistä, puhetta, liikkumista, ruokailua, Sipilä luettelee.

Säännöt ovat olleet pääsääntöisesti kirjoittamattomia ja naisia on kielletty pitämästä yhteyttä yhteisön ulkopuolelle.

Syyttäjän mukaan yhteisössä vallitsi pelon ilmapiiri ja siellä on heti täytetty pienimmätkin Baltzarin toiveet.

– Rangaistuksia on annettu, ja väkivallan uhka on ollut olemassa. On saatettu esimerkiksi vähentää ruokaa, jos ei ole käyttäytynyt hyvin. Siellä on ollut suusanallista ojentamista ja jopa fyysistä käsiksi käymistä. Yksittäisiä väkivaltatilanteita on myös tapahtunut.

Vangittiin uudestaan eilen

Baltzarin lisäksi asiassa on syytettynä kaksi naista avunannoista ihmiskaupparikoksiin.

Toinen heistä oli esitutkinnan alkuvaiheessa vangittuna, mutta hänet vapautettiin, kun ilmeni, että hänen itsensä epäillään joutuneen muun muassa ihmiskaupan uhriksi vuosikausien ajan.

Baltzar puolestaan oli esitutkinnan aikana pitkään tutkintavankeudessa, mutta hänet vapautettiin marraskuussa. Yllättäen eilen hänet vangittiin uudestaan.

Baltzarille oli marraskuussa määrätty matkustuskielto Suomen ulkopuolelle ja yhteydenpitokielto tiettyihin henkilöihin.

Baltzar ei kuitenkaan noudattanut annettua yhteydenpidon rajoitusta, joten hänet vangittiin eilen.

Oikeudenkäynti jatkuu ainakin ensi maaliskuun loppuun saakka. Jutulle on varattu yhteensä yli 40 istuntopäivää ja nekään eivät välttämättä riitä.

Oikeudenkäynti on todennäköisesti kokonaan salainen, koska jutussa tulee esille erityisen arkaluonteisia tietoja uhrien yksityiselämästä.

MTV Uutiset seuraa paikan päällä Helsingin käräjäoikeudessa istunnon alkua, mutta salissa ei ennakkotietojen mukaan saa kuvata lainkaan.

Lue myös:

    Uusimmat