Törkeistä rikoksista epäillyn Veijo Baltzarin asianajaja kuvailee vankeusaikaa raskaaksi: "Henkilöt, joita vankiloissa on, eivät ole sellaisia, joiden kanssa päämieheni viettäisi aikaa"

Useista vakavista rikoksista epäilty kulttuurineuvos Veijo Baltzar pääsi tänään vapaaksi tutkintavapauteen. Asianajajan mukaan Baltzar ymmärtää pitkän tutkintavankeuden rikosten vakavuuden vuoksi, mutta vapautuspäätös oli helpotus.

Poliisi on epäillyt 78-vuotiasta Baltzaria muun muassa törkeästä ihmiskaupasta, törkeästä raiskauksesta sekä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Baltzarin asianajaja Jussi Sarvikivi sanoo, että syytekohtia on tällä hetkellä 18, joista osa on vakavia.

Baltzar oli ollut vangittuna viime vuoden marraskuusta lähtien, eli noin vuoden. Poliisi sai esitutkinnan valmiiksi viime syyskuussa.

Sarvikivi ei osaa tarkemmin kommentoida, mikä poliisin tutkinnassa on kestänyt.

– Mutta puhutaan totta kai vakavista rikosnimikkeistä, suunnattomasta määrästä kirjallista aineistoa, lukuisia kymmeniä, ellei jopa satoja ihmisiä on kuultu esitutkinnassa, Sarvikivi kuvailee.

– Ymmärrän, että se kestää.

Asianajaja: Vankeusaika oli Baltzarille raskasta

Asianajajan mukaan tutkintavankeus on ollut Baltzarille raskasta sekä vapaudenmenettämisen että sosiaalisen eristäytymisen vuoksi.

– Henkilöt, jotka tuolla tutkinta- tai muissa vankiloissa ovat, eivät ole ihan sellaisia, joiden kanssa päämieheni viettäisi aikaa normaalisti. Eli kovasti hän ei ole siellä pystynyt tai halunnutkaan keskustella siellä muiden ihmisten kanssa.

Sarvikiven mukaan Baltzarin sosiaalinen kanssakäyminen on rajoittunut lähinnä häneen ja muutamaan läheiseen.

Sarvikiven mukaan oikeuskäsittely alkaa todennäköisesti joulukuun puolenvälin aikoihin, ja siihen on varattu useampi kuukausi.

Esitutkinnan perusteella uhrit ovat seitsemän naista, jotka ovat syntyneet 1980–2000-luvuilla.

Osa uhreista on ollut epäiltyjen rikosten tapahtumahetkellä alaikäisiä.

Baltzarin epäillään tutustuneen tyttöihin ja nuoriin naisiin Helsingissä ja värvänneen heidät pyörittämäänsä teatteritoimintaan, jota on myöhemmin kuvailtu kultiksi. Baltzarin epäillään kontrolloineen naisten ja tyttöjen käyttäytymistä ja erkaannuttaneen heidät läheisistään.

Epäilyihin sisältyy muun muassa useita törkeitä seksuaalirikoksia.

Katso Baltzarin asianajajan haastattelu kokonaisuudessaan artikkelin alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat