Syyttäjä vaatii Veijo Baltzarille vuosien vankeusrangaistusta – asianajaja: "Baltzarilla on aika toisenlainen näkemys"

6:41
Törkeistä rikoksista epäilty Veijo Baltzar vapautettiin tutkintavankeudesta – asianajaja kertoo, mistä on kyse

Kulttuurineuvos-kirjailija Veijo Baltzarin ihmiskauppa- ja seksuaalirikossyytteiden käsittely alkoi perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa valmisteluistunnolla.

Syyttäjä Mikko Sipilä kertoi, että aikoo vaatia Veijo Baltzarille, 78, vuosien ehdotonta vankeusrangaistusta.

–  Sanotaan, että jos kaikki syytteet menestyvät sellaisinaan kuin ne on kirjoitettu, puhutaan vähintään jostain kuudesta tai seitsemästä (vuodesta), Sipilä sanoi.

–  Tässä on tarkoitus kaivaa totuus esiin ja sen mukaan mennä. Lopullinen vaatimus esitetään lopussa.

Sipilä kommentoi asiaa ennen valmisteluistuntoa, johon Baltzaria ei ollut velvoitettu saapumaan paikalle. Varsinainen pääkäsittely alkaa ensi viikolla.

Baltzar oli rikostutkinnan aikana tutkintavankeudessa lähes vuoden. Hänet vapautettiin marraskuussa ja määrättiin matkustuskieltoon.

Epäiltyjen rikosten uhreina seitsemän naista

Epäilyn mukaan Baltzar houkutteli tyttöjä ja nuoria naisia teatteritoimintaansa ja asumaan kanssaan. Hänen epäillään kontrolloineen uhrien elämää ja määränneen muun muassa heidän syömisestään ja ulkonäöstään.

Epäiltyjen rikosten uhreina on seitsemän 1980–2000-luvuilla syntynyttä naista. Osa uhreista on ollut epäiltyjen rikosten tapahtumahetkellä alaikäisiä.

Puolustuksen mukaan Baltzar kiistää syytteet.

–  Baltzarilla on aika toisenlainen näkemys kuin syyttäjällä, mutta olemme monista asioista samaa mieltä. Eli kuten kaikki tietävät, kysymys on ollut tällaisesta teatterityyppisestä toiminnasta ja siihen liittyen tietynlaisesta yhteisöllisestä toiminnasta. Hänen luonaan on välillä asunut enemmän, välillä vähemmän ihmisiä, asianajaja Jussi Sarvikivi kertoi.

Sarvikiven mukaan erimielisyyksiä on muun muassa siitä, millaista toiminta on ollut.

–  Meillä on erimielisyyttä siitä, mikä on tämän teatteritoiminnan luonne ja mikä on tietyllä tavalla mustalaiskulttuuriin liittyvä yhteisöllisen asumisen muoto ja siihen liittyvät muut asiat. Meillä on aika voimakaskin näkemysero siitä, kuinka normaalia on esimerkiksi se, että jonkun vanhemman henkilön kotona asuu ihmisiä – nuoriakin henkilöitä – ja tulee ja menee vähän miten sattuu.

Sarvikivi huomauttaa, että Baltzar itse haluaa puhua nimenomaan mustalais-, ei romanikulttuurista.

Kaksi naista syytettyjen joukossa

Sipilän näkemyksen mukaan toiminnan "kulttimaisuuden" puolesta puhuvat muun muassa yhteisöllisyys, yhdessä asuminen ja yhteinen talous.

–  Ja sen sisällä tällaiset tietyt käyttäytymis- ja muut säännöt, ja se, että siellä on tällainen hierarkia, Sipilä luettelee.

Kahta naista syytetään avunannoista ihmiskaupparikoksiin. Heille syyttäjä kertoi aikovansa vaatia ehdollisia tuomioita. Toisen naisista on epäilty itsekin joutuneen muun muassa ihmiskaupan uhriksi vuosikausien ajan.

Juttua muokattu 4.12. kello 15.51: Päivitetty kauttaaltaan ja muutettu otsikkoa päivitettyjen tietojen pohjalta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja