Rikoksista syytetyn Veijo Baltzarin puolustus vetosi "mustalaiskulttuuriin" – syyttäjä: "Tuollaisesta kulttuurista en ole aiemmin kuullut"

6:02
Kulttuurineuvos Veijo Baltzarin syytteiden käsittely alkaa – MTV paikalla oikeudessa

Useista ihmiskauppa- ja seksuaalirikossyytteistä syytetyn kulttuurineuvos-kirjailija Veijo Baltzarin puolustus kiistää, että Baltzar olisi houkutellut tyttöjä tai naisia asumaan luokseen.

Pääkäsittely Veijo Baltzarin, 78, syytteistä alkoi Helsingin käräjäoikeudessa tänään. Baltzarin asianajaja Jussi Sarvikiven mukaan Baltzar kiistää kaikki syytteet.

Käsittely käydään suljetuin ovin ja jutun asiakirjat ovat salaisia, joten syyttäjä Mikko Sipilä ei voinut tarkemmin kertoa syytteidensä sisältöä.

– Seksuaalirikoksia en voi avata kuin otsikkotasolla, siellä on törkeitä raiskauksia, raiskauksia ja hyväksikäyttöjä. (Ihmiskauppasyytteissä) on meidän käsityksen mukaan kyse siitä, että henkilöitä on houkuteltu tällaisiin lahkomaisiin olosuhteisiin, joissa heitä on painostettu erilaisiin tekoihin, Sipilä sanoi.

Mustalaiskulttuuriin vetoaminen ihmetyttää

Poliisi kertoi syyskuussa esitutkinnan valmistuttua, että epäiltyjen rikosten uhreina on seitsemän 1980–2000-luvuilla syntynyttä naista.

Osa uhreista oli tapahtumahetkellä alaikäisiä.

Poliisi on epäillyt Baltzarin houkutelleen tyttöjä ja nuoria naisia teatteritoimintaansa ja asumaan kanssaan.

Hänen epäillään kontrolloineen uhrien elämää ja määränneen muun muassa heidän syömisestään ja ulkonäöstään.

Sarvikiven mukaan kyse oli kulttuuritoiminnasta ja "kommuunimaisista" olosuhteista. 

Sarvikivi viittasi puolustuksessaan myös Baltzarin esillä pitämään "mustalaiskulttuuriin".

– Siinä kulttuurissa missä hän on elänyt ja kasvanut, ei ole ollut mitään ihmeellistä siinä, että vauvasta vaariin asutaan saman katon alla, lähisukulaiset tai laajempi suku.

Sarvikiveltä kysyttiin, kuuluivatko myös epäillyt uhrit samaan kulttuuriin, mutta sitä hän ei halunnut kommentoida.

Syyttäjä Sipilä oudoksuu "mustalaiskulttuuriin" vetoamista.

– Tuollaisesta kulttuurista en ole aiemmin kuullut. Varmaan (käsittelyssä) kuullaan, mistä siinä heidän mielestään on kyse. Katsotaan, mitä ihmiset kertovat, onko se tavanomaista ja jos on, kenen mielestä, Sipilä sanoi.

2:38
Veijo Baltzar vangittiin eilen´– erikoissyyttäjä selittää, miksi

Käsittely pidetään salaisena

Käsittely on määrätty salaiseksi uhrien suojelemiseksi.

Käräjäoikeuden mukaan kyseessä on asia, jossa tulee esille erityisen arkaluonteisia tietoja uhrien yksityiselämästä. Sarvikiven mukaan Baltzar ei ollut vaatinut salausta.

– Baltzar ei ole esittänyt mitään salassapitovaatimuksia. Hänen puolestaan asia voitaisiin käsitellä täysin julkisesti, Sarvikivi sanoi.

Syyttäjä Sipilän mukaan saattaa olla mahdollista, että joitain osioita jutusta voitaisiin käsitellä julkisesti.

– Mutta tämä on niin kokonaisuus, että aika epätodennäköisenä sitä pidän. Mutta en lähde sitä ennustamaankaan, Sipilä totesi.

Hänen lisäkseen kahta naista syytetään avunannoista ihmiskaupparikoksiin. Heille syyttäjä on kertonut aikovansa vaatia ehdollisia tuomioita. Toisen naisista on epäilty itsekin joutuneen muun muassa ihmiskaupan uhriksi vuosikausien ajan.

Käsittelylle on varattu päiviä käräjäoikeudessa maaliskuun loppuun asti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja