Raakaa lihaa, vetisiä makaroneja, multaista salaattia: Lukiolainen avautui surkeasta kouluruoasta Vantaalla – söisitkö sinä tätä?

Miksi kouluruoka jää syömättä? 8:13
Miksi kouluruoka jää syömättä? Sini Garam ja Mika Hällfors pohtivat kysymystä MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa.

Kouluruuan taso ja riittävyys ovat herättäneet viime viikkoina kiivasta keskustelua Vantaalla. Koululaiset vaativat nyt kunnon ruokaa jopa kuntalaisaloitteen voimin.

Raakaa lihaa, multaista salaattia ja vedessä lilluvaa, ylikeitettyä makaronia. Muun muassa tällaista ruokaa on nuorten mukaan ollut tarjolla koululounailla Vantaalla. 

Viimeksi ruuan tasosta on suivaantunut Vaskivuoren koulun abiturientti Topias Rinne. Hän nosti asian esiin Facebook-sivuillaan.

– Harvoin Facebookkiin mitään julkaisen, mutta alkaa pikkuhiljaa riittää, Rinne kirjoittaa. 

– Kolmen viime viikon aikana olen nähnyt koulun ruokalassa muun muassa raakaa lihaa, luun paloja lihan joukossa ja ylikeitettyä makaronia, jossa on ollut keitinvettä mukana; se on ollut melkein puuromaista. Eilen meillä oli kalapuikkoja, jotka olivat ensimmäisellä ruokailuvuorolla ihan kuvia. Myöhemmät ruokailijat taas valittivat, että ne olivat ihan vetisiä. Joillakuilla tuli niistä myös vatsavaivoja, Rinne kertoo.

”Miten on mahdollista, että tällaista ruokaa tarjotaan koululaisille?”

Rinne sanoo ymmärtävänsä sen, että pienillä määrärahoilla tehty kouluruoka ei välttämättä ole aina mitään luksusta.

Hän myös korostaa sitä, että ilmainen kouluruoka on hänestä hieno asia ja monelle vähävaraiselle ehkä jopa päivän ainoa lämmin ruoka. Ruuan huono laatu kuitenkin harmittaa.

– Itse lukiolaisena en pysty ymmärtämään, miten on edes mahdollista, että vantaalaisissa kouluissa tarjotaan tällaista ruokaa. Eikö Vantaan päättäjiä muka oikeasti kiinnosta opiskelijoiden ja oppilaiden hyvinvointi? 

Rinteen mukaan kouluruuan taso on pudonnut parin viime vuoden aikana. 

Myös ruuan riittävyydestä noussut huoli

Koululaisten vanhemmissa on herättänyt huolta Vantaalla myös kouluruuan riittävyys. Helsingin Sanomien haastattelemanHenna Forstenin mukaan ruoka ei ole aina riittänyt viimeisinä syömään meneville yhdeksäsluokkalaisille ja heille on tarjottu eri ruokaa kuin listalla on luvattu.

Topias Rinteen mukaan ruokaa on yleensä ollut tarpeeksi, ellei sitten tarjolla ole ollut jotain erityisen hyvää.

– Jos ruokana on ollut jotain vähän harvinaisempaa herkkua, kuten lihapullia tai juuri kalapuikkoja, niitä ei ole välttämättä riittänyt viimeisille ruokailuvuorolaisille niin paljon kuin muille. Sama homma on leipien – jos leipä on ollut jotain muuta kuin näkkileipää – ja hedelmien, etenkin banaanin kanssa. Myös ne kuluvat nopeasti.

Rinne toivoo, että Vantaan päättäjät ottaisivat koululaisten ja heidän vanhempiensa huolen tosissaan ja tekisivät asialle jotain. Hän toivoo myös, että kuntalaisaloite aiheesta saisi suosiota. Sen on laatinut Vaskivuoren koulun ensimmäisen luokan opiskelija.

– Siitä isot kiitokset. Toivoisin että mahdollisimman moni allekirjoittaisi sen, että vantaalaisilla nuorilla olisi mahdollisuus edes jokseenkin parempaan kouluruokaan.

”Joskus valitettavasti tulee poikkeamia”

Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo pahoittelee kouluruuassa olleita puutteita. Hänen mukaansa virheitä sattuu, kun ruokaa tehdään isoille väkimäärille.

– Vuodessa on noin 190 koulupäivää ja Vantaalla pelkästään peruskoululaisia 24 000. Joka päivä tarjotaan ateriat 45 koulussa, Kalo luettelee. 

– Olemme tilanneet hyvälaatuista ja ravinteikasta, kaikkien ruokasuositusten mukaista ruokaa. Joskus valitettavasti tulee poikkeamia, ja silloin reklamoidaan ja asiat korjataan palvelutuottajan kanssa. Niitä meillä on tällä hetkellä kaksi, Palmia ja Vantti. Pääsääntöisesti meillä on asianmukaista ja hyvää ruokaa.

Haaveena hyvä hernekeitto

Opetushallituksen keräämän tilaston mukaan kouluruoka maksaa koko maassa keskimäärin 2,80 euroa oppilasta kohden. Vantaalla laskennallinen hinta on keskiarvoa alhaisempi. Siellä annos kouluruokaa maksaa noin 1,74 euroa.

Jos Topias Rinteen kouluruokahaaveet kävisivät toteen, hän saisi lounaaksi tällä rahalla rapeita kalapuikkoja tai maukasta hernekeittoa.

– Koulun hernekeitto on parhaimmillaan tosi hyvää.

Lue myös:

    Uusimmat