Vedätkö johtopäätöksiä auton laadusta sen perusteella, miltä sen ovi kuulostaa sulkeutuessaan? Sinua on saatettu huijata!

Auton sulkeutuvasta ovesta lähtevä ääni on usein tarkkaan harkittu 0:34
Auton sulkeutuvasta ovesta lähtevä ääni on usein tarkkaan harkittu.

Autojen ovista lähtevä ääni ei ole sattumankauppaa. Ne on suunniteltu kuulostamaan sulkeutuessaan paljon jykevämmiltä kuin todellisuudessa ovatkaan.

Jos olet yksi heistä, jotka kiinnittävät huomiota auton oven sulkeutumisesta lähtevään ääneen, kannattaa tämä lukea loppuun asti.

Kuten varmasti tiedät, yhdistetään pehmeän miellyttävä ääni helposti jykevyyteen ja laadukkuuteen, kun taas metallinen tai muovinen rämähdys voi aiheuttaa mielikuvan esimerkiksi halvoista materiaaleista. Oven sulkeutumisesta lähtevä ääni on usein ensimmäinen asia, jota auton potentiaalinen ostaja käyttää auton laadukkuuden arviointiin.

Tämä on sinänsä luonnollista, mutta todellisuudessa äänestä ei voi vetää niin mustavalkoisia johtopäätöksiä. Moni valmistaja kiinnittää oven sulkeutumisesta lähtevään ääneen paljon huomiota, ja lopputulos voi olla hyvinkin suunniteltu.

Taustalla vaikuttaa käsite nimeltä psykoakustiikka, joka tutkii, millaisia psykologisia vaikutuksia erilaisilla äänillä on ihmisiin.

Esimerkiksi Lexus kertoo, että esimerkiksi sen UX-mallin ovien sulkeutumisesta lähtevä ääni on viritetty viimeisen päälle valmistajan akustiikkavelhojen toimesta. Juuri oikeanlaisen sulkeutumisäänen saavuttamiseksi on tutkittu runsaasti erilaisia materiaaleja, ja oven muotoa viilattiin millimetrin kymmenesosien tarkkuudella, jotta ääni saatiin juuri kohdilleen.

Lexuksella on erityinen akustiikkahuone, jossa jokaisen tuotantolinjalta valmistuvan auton ovien sulkeutumisesta lähtevä ääni tarkastetaan ennen kuin auto on valmis toimitettavaksi eteenpäin.

Toisin kuin monesti ajatellaan, ei laadukas ääni liity suoraan oven painoon, vaan sen rakenteeseen sekä tietynlaisten salpojen ja tiivisteiden yhdistelmään.

Sen lisäksi, että juuri oikea ääni voi vakuuttaa ostajan siitä, että arvokas auto on hintansa väärti, voi hieman halvemmalla valmistettu auto puolestaan antaa itsestään pykälää laadukkaamman vaikutelman.

Lähteet: Lexus, The Drive, Mel

Lue myös:

    Uusimmat