MTV paikalla Washingtonissa: "Republikaanit käyttävät Ukrainan kohtaloa pelinappulana"

Presidentti Zelenskyi neuvotteli USA:n kongressissa - saiko Ukraina lupauksia aseavusta? 2:59
Video: Presidentti Zelenskyi neuvotteli USA:n kongressissa - saiko Ukraina lupauksia aseavusta?

Presidentti Volodymyr Zelenskyi on tavannut Yhdysvaltain kongressissa senaattoreita ja vedonnut Ukrainan aseellisen tuen jatkumisen puolesta.

Presidentti Joe Bidenin ajama kuudenkymmenen miljardin dollarin apupaketti on juuttunut kongressiin osana sisäpoliittista kiistaa. 

MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo Zelenskyin tehneen senaattoreille selväksi, miten kriittinen Yhdysvaltain apu on. Karppisen mukaan Zelenskyin saama vastaanotto on kuitenkin aivan erilainen kuin sodan alussa, jolloin kongressissa liehuivat Ukrainan liput ja edustajainhuone oli demokraattien käsissä. 

Tuolloin Ukrainan presidentti sai kongressissa raikuvat aplodit. Ukrainan kannalta ongelmana on, että kasvava määrä republikaaneja suhtautuu Ukrainan tukemiseen penseästi.

– Republikaanit käyttävät Ukrainan kohtaloa sisäpoliittisena pelinappulana ja kiristyskeinona, kun he haluavat demokraateilta enemmän rahaa Meksikon rajalle ja rajapolitiikkaan, Karppinen sanoo.

Karppisen mukaan Biden on kertonut olevansa valmis tekemään myönnytyksiä, mutta tähän taas Bidenin oma puolue, demokraatit, suhtautuu penseästi.

– Hänen puolueensa liberaali siipi kokee, että republikaanien vaatimukset ovat liian maahanmuuttovastaisia. 

– He eivät vaadi rahaa vain rajatoimiin vaan myös turvapaikkasääntöjen tiukennuksia. Moni demokraateista sanoo, ettei olisi tähän valmis, mutta aika on loppumassa.

Bidenin tavoite on saada asiaan sopu ennen kuin kongressi jää perjantaina joulutauolle.

– Valkoinen talo on jo varoittanut, että Ukrainan rahakirstu häämöttää tyhjyyttään.

Zelenskyi ja Biden tapasivat Washingtonissa 4:48

Lue myös:

    Uusimmat