"Nato oli vyö, nyt tuli henkselit" – Risto E.J. Penttilä tiivistää puolustussopimuksen ytimen

Risto E.J. Penttilä puolustussopimuksesta: ”Nyt Suomella on sekä vyö että henkselit” 3:11
Risto E.J. Penttilän mukaan puolustussopimus takaa sen, että yhteistyö Yhdysvaltain kanssa on mahdollista myös siinä tapauksessa, että Nato olisi toimintakyvytön.

Yhdysvaltojen ja Suomen välinen puolustussopimusluonnos on nyt valmis, mutta sitä ei ole vielä julkaistu. Risto E.J. Penttilä tiivistää olennaisen siitä, mitä DCA-sopimuksesta nyt tiedetään.

– Nyt voidaan sanoa, että Suomella on sekä vyö että henkselit. Nato oli vyö, ja nyt tuli henkselit, joka on tärkeä lisä Nato-sopimukseen, sanoo kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä.

Sopimuksessa on Suomen Natoon liittymisen merkityksen ydin, eli miten Yhdysvallat voi puolustaa Suomea yhdessä Suomen kanssa. Toisin sanoen, millä säännöillä ja missä paikoilla Suomen mahdollinen puolustaminen tapahtuu ja mitä juridisia sääntöjä siinä sovelletaan, Penttilä sanoo.

– Koko ajan mennään pidemmälle siihen, että Suomen turvallisuus vahvistuu.

Sopimusluonnokseen sisältyy muun muassa se, miten Yhdysvaltain aseita sijoitetaan Suomeen ja millä tavalla Yhdysvaltojen joukot voivat tulla Suomeen.

Sopimus on nyt etenemässä eduskunnan käsittelyyn eikä sitä ole vielä julkaistu. Penttilän mukaan voidaan kuitenkin arvata, että sopimus tulee olemaan hyvin samankaltainen kuin muut vastaavat sopimukset.

Antaako Suomi nyt Yhdysvalloille vapaat kädet toimia Suomessa? Katso jutun alussa olevalta videolta Penttilän koko haastattelu: "Tämähän on juuri sitä, mitä Suomi halusi, kun lähdimme Natoon."

Lue myös:

    Uusimmat