Mainos

Vastaanottokeskuksen johtaja tappoepäilystä: Muut asukkaat ovat pelokkaita ja hämillään

8:20

Otanmäen vastaanottokeskuksen johtaja Pekka Mattilan mukaan tieto kahden keskuksessa aiemmin asuneen turvapaikanhakijan epäillyistä rikoksista on saanut muut keskuksessa asuvat hakijat hämilleen.

Tieto kahden nuoren miehen teoista kiiri jo sunnuntaina myös asukkaiden korviin. Olemmekin käyneet keskusteluja tapahtumien johdosta vastaanottokeskuksessa asuvien kanssa. He ovat hämmentyneitä ja pettyneitä miesten teoista.

Asukkaat pelkäävät, miten tämä tulee vaikuttamaan heidän kohteluunsa ja elämäänsä Suomessa. He pohtivat hieman pelokkainakin sitä, mitä tästä vielä voi seurata, sanoo Mattila.

Mattilan mukaan Otanmäen vastaanottokeskuksessa arki on tähän saakka sujunut rauhallisesti. Keskuksessa on asukkaita 120. Heistä toimiston kanssa samassa rakennuksessa asuvat yksin tulleet miehet ja naiset, lapset sekä perheet on sijoitettu lähellä oleviin kerrostaloihin.

– Arki on ollut tähän saakka rauhallista ja hallittua. Aloitimme toimintamme viime marraskuussa, jolloin tänne saapuivat ensimmäiset turvapaikanhakijat. Täällä ei ole ollut minkäänlaista väkivaltaa asukkaiden kesken eikä riitaa kantasuomalaisten kanssa.

Ainoat ilmoitukset, mitä korviini on kantautunut ovat olleet pari ulkoista häiriötä. Näissäkin tapauksissa kyse on ollut vain siitä, että autojen torvien soitto on ollut häiritsevää. Vastaanottokeskuksessa asuvien asukkaiden kesken on ollut tämän lisäksi pientä eripuraa, myöntää Mattila.

Suurin osa saanut kielteisen päätöksen

Mattilan mukaan turvapaikanhakijoita alkoi saapua pikku hiljaa Otanmäkeen viime marraskuun jälkeen.

Hakijat ovat siis odottaneet jo kymmenen kuukautta turvapaikkapäätöstä, jossa ensin on viranomaisten puhuttelu ja sen jälkeen alkaa odotus koskien varsinaista turvapaikkapäätöksiä.

– Päätöksiä on odotettu pitkästä odotusajasta huolimatta mielestäni rauhallisesti ja levollisesti. Täällä ei ole ollut ilmassa levottomuutta eikä tunnelma ole ollut millään tavalla kärjistynyt eikä tulehtunut.

Suurin osa hakijoista ei ole saanut vielä päätöstä. Arvoisin, että ilman päätöstä olevia on noin 80-90. Puhuttelut on kyllä pidetty eli nyt vaan odotellaan, toteaa Mattila.

Mattilan mukaan Otanmäen vastaanottokeskuksessa turvapaikkapäätösten linja on ollut samankaltainen kuin muualla Suomessa.

– Lähes kaikki päätökset ovat olleet kielteisiä. Arvioisin, että kielteisen päätöksen on saanut noin neljäkymmentä hakijaa. Myönteinen päätös on sen sijaan tullut vain muutamalle yksittäiselle hakijalle. Sekä myönteisen että kielteisen päätöksen saaneiden joukossa on ollut hakijoita useista eri lähtömaista kuten Irakista ja Syyriasta, lisää Mattila.

Karkotus muutamassa viikossa

Mattilan mukaan kielteisen päätöksen saanut lähetetään kotimaahansa usein jo viikossa.

– Viranomaiset ovat kertoneet kielteisen päätöksen saaneille siitä, miten karkotus tulee tapahtumaan. Heitä on kehotettu palaamaan vapaaehtoisesti. Jos haluaa palata se onnistuu jo muutamassa päivässä.

Paluuta hidastaa paperisota, jotta matkustusasiakirjat saadaan kuntoon.

Meiltä on täältä lähtenyt kotimaahansa vapaaehtoisesti muutamia yksittäisiä. Käsitykseni mukaan syynä tähän ovat olleet perhesuhteet tai muut henkilökohtaiset syyt. Hakijat ovat reaaliaikaisessa yhteydessä päivittäin kotimaahansa ja läheisiinsä, sanoo Mattila.

Mattila toivoo, että tilanne säilyy yhtä rauhallisena kuin tähän saakka eivätkä kahden turvapaikanhakijan epäillyt teot kärjistä tunnelmaa Otanmäessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.