Mainos

Kajaanin taposta epäiltyjä siirretty keskuksesta toiseen häiriköinnin takia – kaikkiin keskuksiin on täytynyt laittaa ongelmatapauksia

2:19

Suomen Punaisen Ristin Oulun piirin hallintojohtaja Ari Haarasen mukaan lähes jokaisessa vastaanottokeskuksessa on turvapaikanhakijoita, jotka eivät sopeudu oloihin syystä tai toisesta. Kahta heistä epäillään nyt taposta.

– Nämä (Kajaanin taposta) epäillyt miehet siirrettiin toisesta vastaanottokeskuksesta tänne noin viikko sitten, koska he aiheuttivat ongelmia. Tämä on normaali toimintatapa, että ihmisiä siirretään paikasta toiseen. Tämä on oikeastaan ainut järeämpi keino, mikä meillä on käytössä.

– Jokaisessa vastaanottokeskuksessa on hakijoita, jotka eivät sopeudu ja varmaan jokaiseen keskukseen on jouduttu ottamaan vastaan sopeutumattomia henkilöitä, toteaa Haaranen.

Ihmisiä siirretään paikasta toiseen

Haarasen mukaan suurin osa siirretyistä hakijoista tajuaa tilanteen ja rauhoittuu siirron jälkeen. Näin he saavat tavallaan uuden alun.

– Nyt tarvittaisiin paikka, johon nämä sopeutumattomat henkilöt voidaan sijoittaa, koska he eivät sopeudu tavalliseen vastaanottokeskukseen tai he tarvitsevat esimerkiksi kriisiapua tai vieroitushoitoa.

– Meiltä puuttuu Suomessa paikka, joka on rauhallinen ja siellä olevillä työntekijöillä on riittävät toimivaltuudet. Uudessa keskuksessa olisi hyvällä on myös runsaasti henkilökuntaa, psykiatrista osaamista ja vartiointia. Tätä varten tarvitaan varmaan kuitenkin lainsäädännön muutoksia, pohtii Haaranen.

Haarasen mukaan turvapaikkahakuprosessien pitkittyessä ja kielteisten päätösten määrän lisääntyessä asialla alkaa olla jo kiire.

– Vaarana on, että tilanteet tulevat entisestään kiristymään ja lisääntymään vastaanottokeskuksissa, painottaa Haaranen.

Kriisiapua ei tarjolla

Haarasen mukaan ongelmia ja levottomuutta aiheuttavilla hakijoilla voi olla traumoja, päihteiden- tai lääkkeiden väärinkäyttöä tai he eivät vain jostain syystä sopeudu elämään vastaanottokeskukseen.

- Tutkimusten mukaan joka kolmannella hakijoilla on traumoja, mutta esimerkiksi täällä Otamäessa hakijana olevat kidutettut eivät saa tarvitsemaansa psykiatrista kuntoutusta oikeastaan mistään. Helsingissäkin kidutettujen keskuksessa on ruuhkaa. 

-  Kidutettujen ja traumatisoituneiden ihmisten kuntoutus on asia, joka valtion kuuluisi maksaa ja järjestää eikä Raha-automaattiyhdistyksen, toteaa Haaranen.

Haarasen mukaan vastaanottokeskuksissa häiriöitä aiheuttavat hakijat vievät jopa työntekijöiden uskottavuutta, koska työntekijöiden keinot ja valtuudet puuttua häiriköihin ovat pienet.

- Jos ainut seuraamus on, että heitä siirretään keskuksesta toiseen, niin se ei ratkaise ongelmaa vaan asiat voivat kärjistyä ja pahentua entisestään, huokaisee Haaranen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.