Vastaamo-syyttäjät koostavat tänään teknistä näyttöpalapeliä todistaakseen Julius Kivimäen kiristäjäksi

Julius Kivimäki saapui oikeuteen tietokone mukanaan 0:24
Julius Kivimäki saapui oikeuteen tietokone mukanaan.

Vastaamo-oikeudenkäynnin kolmanneksi viimeisenä käsittelypäivänä vuorossa on syyttäjän loppulausunto. Syyttäjät kertaavat loppulausunnossa sen, mistä törkeistä rikoksista epäiltyä Julius Kivimäkeä syytetään, koostavat näytön ja kertovat, miten se tukee syytteitä.

MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä paikan päällä.

Kivimäki saapui oikeuteen keskiviikkona vankikuljetuksessa hieman myöhässä. Oikeudenkäyntiä turvaa kaksi virkapukuista poliisia.

– Kokonaisuudessa tehty tekoja, jotka menevät ihan yksityisten henkilöiden ytimeen ja joissa on haettu hyötyä rikoksentekijälle, syyttäjä Pasi Vainio sanoi aloittaessaan loppulausunnon.

Vyyhdissä on kolme syyttäjää, joista jokaisella on oma roolinta todistelussa ja sen koostamisessa.

Syyttäjän loppulausunnossa esittämä näyttö on kuin suuri palapeli, joka koostuu paljolti tietoliikenteeseen ja tietojärjestelmiin liittyvästä teknisestä todistelusta ja niiden kytkeytymisestä Kivimäen ja hänen läheistensä toimintaan reaalimaailmassa. Oikeudella tulee olemaan urakkaa ymmärtää tapahtumat niin hyvin, että se voi antaa tuomionsa huomioiden sekä syyttäjien että puolustuksen näkökannat.

Syyttäjän mukaan esimerkiksi tiettyjä käyttäjätunnuksia, ip-osoitteita ja liittymiä on käytetty muissakin palveluissa.

Näin tapahtumat etenivät

Syyttäjän mukaan Kivimäki murtautui marraskuussa 2018 yksin tai tuntemattomaksi jääneiden kanssatekijöiden kanssa Psykoterapiakeskus Vastaamon tietojärjestelmään. Tietokannassa säilytettiin noin 33 000 ihmisen arkaluonteisia potilastietoja.

Syyttäjän mukaan syyskuun 2020 lopussa Kivimäki alkoi kiristää Vastaamolta 40 bitcoinia eli 366 000 euroa, jottei hän julkaise potilastietoja. Syyttäjän mukaan Kivimäki oli asunut keväällä 2020 Espanjassa, mutta muuttanut kesän kynnyksellä Lontooseen, jossa hän asui tyttöystävänsä kanssa.

Kiristysviesti Vastaamolle toistettiin useamman kerran. Kun yritys ei maksanut vaadittua summaa, kiristäjä alkoi julkaista potilastietoja ja myös Vastaamon silloisen toimitusjohtajan Ville Tapion tiedot.

Potilastietokannan sisältävää pakettia latasivat monet tahot, myös poliisi. Kaikki tietokannan tekstitiedot olivat paketin alkupäässä, joten syyttäjän mukaan jokainen pakettia ladannut sai ne käsiinsä.

Viranomaiset pääsivät kuitenkin kiristäjän perään ja onnistuivat takavarikoimaan hänen käyttämänsä kaksi palvelinta. Lokakuussa 2020 kiristäjä alkoi pommittaa myös yksityishenkilöitä kiristysviesteillä.

Syyttäjän mukaan 20 yksityishenkilöä maksoi kiristäjän vaatiman summan. Marraskuussa 2020 Kivimäki lähti Dubaihin ja oleskeli siellä noin seitsemän kuukautta.

Lisätutkintaa oikeuden aikana

Sekä syyttäjä että puolustus ovat pyytäneet oikeudenkäynnin aikana lisätutkintoja, joista osa on edelleen kesken.

Syyttäjä on aiemmin ilmoittanut vaativansa Kivimäelle seitsemän vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Kivimäkeä syytetään törkeästä tietomurrosta, lähes 9 600 törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä, yli 21  300:sta törkeän kiristyksen yrityksestä sekä 20 törkeästä kiristyksestä.

Lue myös:

    Uusimmat