Karkuteiltä tavoitettu Julius Kivimäki saapui ilmeettömänä Vastaamo-käräjille

Karkuteiltä tavoitettu Julius Kivimäki saapui ilmeettömänä Vastaamo-käräjille 0:37
Katso video: Näin karkuteiltä tavoitettu Kivimäki saapui oikeussaliin.

Vastaamo-vyyhdin käsittely jatkui tiistaina Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Hatkareissulla kesken oikeudenkäynnin piipahtaneen Julius Kivimäen vapaus päättyi viime lauantaina, kun poliisi otti hänet kiinni yksityisasunnosta Helsingistä.

Oikeudenkäyntiä on jäljellä suunnitelmien mukaan vielä neljä istuntopäivää ja viikon alussa jännitettiin, saapuuko Kivimäki vankilasta oikeustalolle Espooseen. MTV Uutiset seurasi käsittelyn alkua paikan päällä.

Vankikuljetus toi Kivimäen paikalle noin puoli tuntia myöhässä. Median edessä hän esiintyi tyynenä ja ilmeettömänä.

Oikeudenkäyntiä turvasi kaksi sinisiin virkahaalareihin pukeutunutta poliisia. Paikalla oli myös Vastaamon entinen toimitusjohtaja Ville Tapio.

Lisätutkinta jatkuu edelleen

Oikeuden puheenjohtaja huomautti kesken oikeudnekäynnin, että niin syyttäjä kuin puolustuskin ovat pyytäneet koko oikeudenkäynnin ajan lisätutkintaa. Lisätutkintaa on siis tehty koko oikeudenkäynnin ajan, eikä kaikki lisätutkinta ehdi valmistua suunnitellun pääkäsittelyn aikana.

Oikeus jatkaa tänään henkilötodistelun ja kirjallisen todistelun läpikäymistä. 

Huomenna keskiviikkona vuorossa on syyttäjien loppulausunto. Torstai on varattu syyttäjien loppulausunnon jatkamiselle, jos siihen on tarvetta ja lisäksi mahdollisille asianomistajien loppulausunnoille.

Oikeudenkäynnin viimeiseksi päiväksi on suunniteltu 8. maaliskuuta, jolloin Kivimäen puolustus antaa oman loppulausuntonsa. Tämän jälkeen oikeus vetäytyy pohtimaan tuomiotaaan.

Karkureissulla kuusi päivää

Käräjäoikeus vapautti törkeistä rikoksista syytetyn Kivimäen tutkintavankeudesta helmikuun 5. päivä. 

Oikeus määräsi Kivimäen tuolloin perusmuotoiseen matkustuskieltoon. Se tarkoittaa, että Kivimäki sai liikkua vain ennalta sovitulla alueella ja hänen täytyi ilmoittautua poliisille kahden päivän välein.

Kaikki sujuikin sovitusti kahden viikon ajan, kunnes maanantaina 19. helmikuuta Kivimäki katosi. 

Helsingin hovioikeus määräsi Kivimäen uudelleen vangittavaksi. Poliisi alkoi välittömästi etsiä miestä ja tavoitti hänet lopulta kuuden päivän karkureissun jälkeen Helsingin kantakaupungista.

Poliisi ei ole kertonut, mistä Kivimäki löytyi. Myöskään Kivimäen puolustusasianajaja Peter Jaari ei kommentoinut ennen oikeudenkäynnin alkua tiistaina MTV:lle, mistä Kivimäki tarkalleen ottaen löytyi.

Syyttäjä vaatii vankeutta

Syyttäjä vaatii Kivimäelle seitsemän vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Syyttäjän mukaan Kivimäki murtautui marraskuussa 2018 yksin tai tuntemattomaksi jääneiden kanssatekijöiden kanssa Psykoterapiakeskus Vastaamon tietojärjestelmään. Tietokannassa säilytettiin noin 33 000 ihmisen arkaluonteisia potilastietoja.

Syyttäjän mukaan syksyllä 2020 Kivimäki alkoi kiristää Vastaamolta 40 bitcoinia eli 366 000 euroa, jottei hän julkaise potilastietoja.

Kivimäkeä syytetään törkeästä tietomurrosta, lähes 9 600 törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä, yli 21  300:sta törkeän kiristyksen yrityksestä sekä 20 törkeästä kiristyksestä.

MTV kysyi Kivimäeltä paosta vain hetki ennen katoamistaan – näin kuului vakuuttava vastaus 0:58
MTV kysyi Kivimäeltä paosta vain hetki ennen hänen katoamistaan ja näin kuului vastaus. Katso video.

Lue myös:

    Uusimmat