Mainos

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson MTV:n Vaaliextrassa: Sote-kapina uhkaa – kokoomus joutuu perääntymään

10:20

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson uskoo, että kokoomus joutuu luopumaan sote-uudistukseen sisältyvästä valinnanvapausmallista.

Li Andersson sanoi MTV:n Vaaliextrassa, että hankkeen aikataulu on epärealistinen ja siihen liittyy myös perustuslaillisia ongelmia. Lakiluonnos sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapaudesta on parhaillaan lausuntokierroksella.

Vasemmistoliitto vastustaa sote-uudistukseen sisältyvää valinnanvapaus-mallia, jossa yksityiset ja julkiset palvelut kilpailisivat samalla viivalla. Puheenjohtaja Li Andersson pitää koko mallia lähtökohtaisesti epäonnistuneena. Palvelujen valinnanvapautta on halunnut erityisesti kokoomus.

– Minä uskon, että kokoomus joutuu perääntymään tästä pakkoyhtiöittämis- ja ulkoistamismallista. Minä en usko siihen aikatauluun. Minä en usko, että se on realistinen. Uskon, että hallitus vielä joutuu niitä lakiluonnoksiaan muuttamaan aika paljon. Niissä on perustuslaillisiakin ongelmia, Andersson arveli.

Maakuntauudistus kelpaisi

Sen sijaan keskustan ajama maakuntauudistus kelpaisi vasemmistoliitolle.

– Maakuntauudistus on mahdollista viedä eteenpäin, toivon mukaan hallituksen asettamassa aikataulussa, myös ilman tätä pakkoyhtiöittämistä, maakuntauudistusta kannattava Andersson painotti.

Kokoomus on kuitenkin toista mieltä. Puheenjohtaja Petteri Orpo on sanonut, että maakuntauudistusta ei tule ilman valinnanvapautta.

– No se on tietenkin kokoomuksen poliittinen mielipide, koska kokoomus ajaa erittäin voimakkaasti tätä yksityistämismallia.  Mutta mitään teknistä tarvetta kytkeä näitä yhteen ei ole, Andersson vakuutteli MTV:n Vaaliextran haastattelussa.

Käytännössä kytköstä voi olla vaikea välttää.

Kokoomus ja keskusta ottivat sote-mallista yhteen Alexander Stubbin vielä ollessa kokoomuksen puheenjohtaja, ja kiista johti lähes hallituksen hajoamiseen. Pääministeri Juha Sipilä uhkasi jo lähteä viemään hallituksen eroilmoitusta presidentille.

Kiista ratkesi, kun keskusta sai haluamansa 18 maakuntaa ja kokoomus haluamansa sote-palvelujen valinnanvapaus-mallin. Siinä syntyi aika vankka poliittinen kytkös.

Sote-kapina uhkaa

Vasemmistoliitto on myös valmis tukemaan SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen lupausta siitä, että jos demarit vaalien jälkeen pääsevät hallitukseen niin he peruvat sote-palveluiden yhtiöittämisen.

Puheenjohtaja Andersson sanoi vasemmistoliiton olevan valmis tukemaan purkutalkoita eduskuntavaalien jälkeen joko hallituksesta tai oppositiosta.

– Ehdottomasti. Me olemme tehneet ihan samanlaisen lupauksen eli mikäli olemme hallituksesssa 2019, tulemme avaamaan pakkoyhtiöittämis- ja yksityistämismallin, jos se nyt menee tässä muodossa läpi, Andersson linjasi.

Kysymykseen sote-kapinan mahdollisuudesta Andersson vastasi selkeästi.

– Kyllä!

Pelkkää paraatimarssia sote-yhtiöittämisen purkutalkoot eivät olisi, vaikka SDP, vasemmistoliitto tai molemmat pääsisivätkin hallitukseen vuonna 2019. Hallituskumppanitkin on puhuttava hankkeen taakse.

Ja tällä vaalikaudella sote-uudistuksen peruskivet asetellaan nykyhallituksen eli keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen haluamalla tavalla.

Vasemmiston haukkuma valinnavapaus-laki tulee eduskunnan arvioitavaksi tänä keväänä tai kesän korvalla.

Kaikki eduskuntapuolueiden puheenjohtajat haastatellaan MTV:n Vaaliextra-ohjelmassa kuntavaaleihin mennessä. Andersson haastattelun voit katsoa kokonaisuudessaan MTV3-kanavalta tänään kello 19.10.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.