Vihreiden Ville Niinistö MTV:n Vaaliextrassa: Laaja valinnanvapaus vaarantaa sote-palvelut

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö vaatii, että sote-uudistukseen liittyvää valinnanvapausmallia karsitaan oleellisesti. Niinistö sanoi MTV:n Vaaliextrassa, että sosiaali- ja terveyspalvelujen massiivinen siirto kilpailun piiriin vaarantaa palvelujen toimivuuden.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö haluaisi toteuttaa sote- ja maakuntauudistukset eri tavalla kuin hallitus nyt kaavailee. Niinistö esitti MTV:n Vaaliextrassa, että maakunnille annettaisiin verotusoikeus ja että sote-palvelujen valinnanvapautta rajattaisiin oleellisesti.

– Minusta pitäisi viheltää peli poikki ja tehdä tämä maakuntauudistus kunnolla niin, että maakunnista tulee vahva järjestäjä. Maakunnille pitäisi siirtää myös verotusoikeus, jotta ne pystyvät hoitamaan sosiaali- ja terveyspalvelut kunnolla. Sen jälkeen voisi kokeilla vaiheittain perusterveydenhuollossa – vaikka hammaslääkäripalveluissa, tietyissä perustehtävissä – tätä valinnanvapautta, mutta ei räjäyttää sitä kerralla, kaavaili Niinistö. 

Hallituksessa erityisesti kokoomus vastustaa maakuntaveroa, koska uusi vero johtaisi helposti kokonaisveroasteen nousuun. Nyt valmisteltavassa mallissa maakunnat saisivat rahoituksensa valtiolta.

Palvelut vaarassa?

Niinistö syyttää erityisesti kokoomusta liian nopeasta ja laajasta valinnanvapauden ajamisesta. Hänen mielestään laaja valinnanvapaus vaarantaisi toimivat palvelut.

– Tässä ollaan valmiit viemään koko sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmä massiiviseen kertamarkkinallistamiseen. Valinnanvapaus ei tule tällä tavalla toimimaan. Siinä vaarannetaan erikoissairaanhoito, siinä vaarannetaan ihmisten oikeus päästä yhdenvertaisesti palveluihin ja palvelut sirpaloituu, maalaili Niinistö.

Ei yhtiöittämiselle

SDP:n ja vasemmistoliiton tapaan, vihreät vastustavat myös julkisten terveyspalveluiden yhtiöittämistä.

– Valinnanvapauden pitäisi edetä siihen suuntaan, että vaiheittain avataan vain pieni osa palveluista niin, että julkiset palveluntuottajat voivat säilyä kunnan ja maakunnan ohjauksessa ilman pakkoyhtiöittämistä, kuvaili Niinistö.

Terveysalan yritykset pitävät puolestaan yhtiöittämistä tärkeänä, jotta kilpailu olisi avointa ja tasapuolista. Se helpottaisi myös julkisten ja yksityisten palveluntuottajien hintojen vertailua.

Hallitus jatkaa valmistelua

Hallitus jatkaa oman valinnanvapausmallinsa sorvaamista. sote-järjestämislaki ja maakuntalaki on jo annettu eduskunnalle, mutta valinnanvapauslakia vielä viimeistellään.

Keskusta ja kokoomus sopivat toissa syksynä keskellä hallituskriisiä, että lait ovat kokonaisuus ja ne toteutetaan samalla kertaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo on moneen kertaan toistanut, ettei maakuntamalli toteudu ilman sote-palveluiden valinnanvapautta. Myös keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä on vakuuttanut, että kaikki uudistukset kuuluvat yhteen.

Valinnanvapauslaki on parhaillaan lausuntokierroksella ja jo nyt on selvää, että siihen tullaan tekemään muutoksia.

Valinnanvapauslain viimeistelyssä selviää, kuinka laajaa valinnanvapautta ja millä aikataululla hallitus lopulta tavoittelee. Lakien on läpäistävä myös eduskunnan perustuslakivaliokunnan arviointi.

Lait on tarkoitus saada hyväksyttyä eduskunnassa kesäkuun loppuun mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat