Mainos

Sotesota jatkuu: Oppositio tyrmää asiantuntijaväitteen, että sote-kritiikki olisi ajasta jäljessä – "Tavoitteita ei saavuteta"

2:03

Sote-asiantuntijoiden eilinen mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa herättää ihmetystä opposition keskuudessa. Oppositio ei allekirjoita väitettä, että viime aikojen sote-kritiikki olisi ajastaan jäljessä.

– Täältä osin ovat väärässä ainakin, jos puhuvat vasemmistoliiton tekemästä oppositiopolitiikasta. Ollaan nimenomaan painotettu sitä, että nyt esitetty malli edelleen tarkoittaa sitä, että soteuudistukselle asetettuja tavoitteita ei tulla saavuttamaan, sanoo vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson MTV Uutisille.

Anderssonin mukaan soteuudistus todennäköisesti kasvattaisi terveyseroja.

– Tämä johtaa paineisiin korottaa asiakasmaksuja.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

2:59

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho sinisistä on sitä mieltä, että oppositio tässä kritiikissä vain jatkaa entiseen malliin

– No oppositio on johdonmukainen se vastustaa kaikkea ja on eri mieltä myös asiantuntijoiden kanssa sitten ollakseen hallituksen kanssa napit vastakkain.

"Täydellistä mallia ei varmaan löydy"

Vihreiden Touko Aallon mielestä on mahdoton löytää täydellistä sotemallia, mutta malliin joka toteuttaa alkuperäiset tavoitteet pitäisi pyrkiä.

– Täydellistä mallia ei varmaan löydy mutta sellainen malli pitäisi löytyä joka toteuttaa ne tavoitteet, jonka vuoksi koko uudistukselle on lähdetty. Tämän uudistuksen tarkoituksena oli kaventaa terveys- ja hyvinvointieroja eri ihmisryhmien ja eri alueiden väliltä, toisaalta hillitä kustannusten kehityspainetta.

Aallon mielestä nämä eivät toteudu hallituksen valinnanvapausmallissa. Sampo Terho on tietenkin eri mieltä.

– Kyllä tässä toteutuu kaikki nämä alkuperäiset tavoitteet riittävällä tavalla. Mikään järjestelmä ei ole täydellinen, mutta jos ei uskalla tehdä edes jonkinlaista uudistusta, niin sitten palataan taas nollapisteeseen, kun vaalikausi loppuu.

Vihreät eivät kuitenkaan ole kaikkea vastaan, vaan lähinnä hallituksen valinnanvapausmallia, painottaa Aalto.

– Vihreät ovat valmiit hyväksymään monia sellaisia ideoita mitkä ei varmaan meidän ideaaliin mahtuisi, osana kompromissia. Mutta tämä valinnanvapausmarkkinamalli on niin iso uhka suomalaisten palveluille.

Li Andersson näkee myös valinnanvapauslakiesitystä suurimpana uhkana mitä tulee koko maakunta- ja sote uudistukseen.

– Kaikki ne ongelmat jotka liittyvät kustannuksiin, perustuslaillisiin epäkohtiin ja EU-oikeudellisiin riskeihin. Kaikki nämä liittyvät vain valinnanvapauslakiesitykseen ja siihen malliin.

Väittely sotesta jatkuu viimeistään keskiviikkona, kun maakuntauudistus ja valinnanvapausmalli ovat eduskunnan lähetekeskustelussa.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.