Varoitus vanhemmille! Poliisi paljastaa 6 tyypillistä tilannetta, jossa lapsi voi joutua seksuaalisesti hyväksikäytetyksi

Poliisi paljastaa tuoreessa raportissaan kuusi tyypillistä tilannetta, jossa lapsi voi joutua seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Poliisihallituksen tuore rikollisuusanalyysi kertoo, että tyypillisesti hyväksikäyttö kohdistuu erityisesti heikommassa asemassa oleviin lapsiin. 

Hyväksikäyttäjät etsivät uhreja aktiivisesti sosiaalisessa mediassa ja netin palveluissa, kuten verkkopeleissä. Tekijät saattavat myös houkutella nuoret käyttämään palveluita, joiden kautta tekijää on vaikea jäljittää.

Viranomaisten kannalta ongelmallista on myös se, että lapset eivät häpeän, tiedon leviämisen tai seuraamusten vuoksi aina halua kertoa joutuneensa rikoksen uhriksi.

Hyväksikäyttö verkon välityksellä

Poliisi kuvailee raportissa nuoriin kohdistettua seksuaalista toimintaa ja viestittelyä verkossa ”jokapäiväiseksi”. Tekijät saattavat piirittää yhtäaikaisesti useita uhreja.

Samalla nuoret ovat itse aiempaa aktiivisempia ja joissain tapauksissa jopa itse aloitteellisia, mikä vähentää taivuttelun tarvetta. Kyseenalaista materiaalia saatetaan julkaista tai lähettää myös ymmärtämättömyyttään tai vitsillä.

Poliisin antamassa esimerkkitapauksessa lapsi saa sosiaalisen median kautta seksuaalissävytteisiä viestejä ja kuvia, sekä mahdollisesti pyynnön lähettää niitä itse.

Yhteydenotot voivat olla yksittäisiä tai pidemmän viestinvaihdon seurausta.

Tyypillisesti tällainen teko tulee poliisin tietoon lapsen itsensä tai tämän vanhemman kertomana. Vanhempi on joko saanut tiedon lapseltaan, tai löytänyt viestittelyn lapsen puhelimista.

Tekijä voi poliisin mukaan olla suomalainen tai ulkomaalainen, mutta ulkomaalaisten tekijöiden määrä on poliisin mukaan kasvussa.

Lapsen ja aikuisen seurustelusuhde

Toisenlaista hyväksikäyttörikosta edustaa teini-ikäisen tytön ja parikymppisen miehen välinen seurustelusuhde, jossa on yhdyntöjä tai muuta seksuaalista kanssakäymistä.

Ikäero ei välttämättä ole suuri, ja nuori saattaa itse kokea suhteen tasavertaiseksi. Jos suhde täyttää rikoksen tunnusmerkit, asia kuitenkin tutkitaan.

Poliisin mukaan nuori voi olla rikostutkinnan käynnistyessä jopa vihamielinen viranomaisia kohtaan, koska ei miellä olevansa rikoksen uhri. Myös vanhemmat ovat saattaneet tietää suhteesta. Rikosilmoituksen tekeekin usein ulkopuolinen taho, toisinaan poliisi.

Poliisin mukaan aiemmin ikäeroihin on saatettu suhtautua lepsummin kuin tänä päivänä.

Hyväksikäyttäjä lähipiirissä

Perinteinen ja suhteellisen muuttumaton hyväksikäytön muoto on lähipiirissä tapahtunut hyväksikäyttö.

Tyypillisessä tapauksessa aikuinen lapsen lähipiiriin kuuluva mies pikkuhiljaa houkuttelee lasta seksuaalisten tekojen kohteeksi.

Henkilö voi olla kuka tahansa lapsen luottamuksen kohde, kuten isä, isäpuoli, perhetuttu, opettaja tai valmentaja.

Poliisin mukaan on tavallista, että lapsi pitää henkilöä ”tosi kivana”, sillä henkilöltä on esimerkiksi saatettu saada makeisia, huvipuistolippuja tai muuta mukavaa – jopa lupauksia laulajan urasta.

Lähipiirissä tapahtunut hyväksikäyttö tulee poliisin tietoon yleensä lapsen vanhemmalta, joka tekee ilmoituksen joko lapsen kertomuksen tai oireilun perusteella. Myös viranomaiset kuten koulu, sosiaalitoimi tai sairaanhoito kuten psykologit tekevät ilmoituksia tapauksista.

Aikuinen käyttää lapsen turvattomuutta hyväksi

Sijoitettu tai sosiaalisista ongelmista kärsivä nuori on merkittävässä riskissä joutua hyväksikäytön kohteeksi, poliisi selvittää.

Poliisin mukaan teini-ikäisten tyttöjen pahoinvointi ja moniongelmaisuus näkyvät hyväksikäyttötapauksissa yhä useammin.

Pahoinvoiva nuori saattaa poliisin mukaan hakeutua tekemisiin aikuisen kanssa, ja päätyä siten kanssa seksuaaliseen kanssakäymiseen. Tällä haetaan mahdollisesti hyväksyntää, majapaikkaa lastenkodista karkaamisen ajaksi tai muuta hyötyä esimerkiksi päihteiden muodossa.

Erityisen haavoittuvia ovat poliisin mukaan kehitysviiveiset tai vammaisen nuoret.

Tapauksesta voi tulla rikosilmoitus pitkänkin ajan päästä tapahtuneesta. Ilmoittajana on yleensä ulkopuolinen henkilö tai lastensuojelu, koulu tai vanhempi.

Myös tässä hyväksikäytön muodossa ulkomaalaisten osuus tekijöissä on poliisin mukaan kasvussa.

Illanvieton jälkeinen hyväksikäyttö

Osaan hyväksikäyttötapauksista päihteet liittyvät selvemmin.

Poliisin mukaan on tapauksia, joissa nuori on illanvieton jälkeen joutunut harkitsemattomuuttaan tai pakotettuna yhdyntään täysi-ikäisen kanssa.

Tekijä on saattanut kuulua kaveripiiriin tai olla uusi tuttavuus.

Poliisin mukaan päihteistä etenkin kannabis liittyy tällaisiin tapauksiin.

Ilmoitus rikoksesta tulee usein vanhemmilta, joille nuori on kertonut tapahtuneesta – tai koulusta, jossa asiasta on kerrottu luotettavalle aikuiselle.

Myös näissä tapauksissa ulkomaalaisten tekijöiden osuus on poliisin mukaan kasvanut.

Sokeri-isit

Joissain tapauksissa nuori saattaa itse tarjota aikuiselle seuraa tai seksipalveluita rahaa tai muuta taloudellista hyötyä vastaan. Nuori voi liittyä esimerkiksi niin sanottuihin sugardating-palveluihin ja joutua tätä kautta rikoksen uhriksi.

Poliisihallitus nostaakin raportissaan huolekseen joidenkin nuorten välinpitämättömyyden omaa koskemattomuuttaan kohtaan sekä nuorten itsearvostuksen puutteen.

Poliisin mukaan nuorten keskuudessa on havaittu asennetta, jonka mukaan ”mulle saa tehdä mitä vaan kunhan saan sovitun maksun”.

Tapaukset tulevat yleensä ilmi vanhempien tai sosiaalitoimen kautta. Nuori harvemmin itse asiasta kertoo.

Perättömät ilmoitukset

Poliisi saa ilmoituksia myös hyväksikäyttöepäilyistä, joilla ei ole mitään todellisuuspohjaa.

Ilmoitukset voivat liittyä esimerkiksi ero- ja huoltajuusriitoihin, ja toisinaan teini-ikäinen nuori on saattanut keksiä ilmoituksen itsekin.

Poliisin mukaan täysin hatusta vedetyt seksuaalirikosepäilyt ovat kuitenkin vähentyneet. 

Lue myös:

    Uusimmat