Mainos

Varoitus raskaana oleville! Tuore tutkimus löysi yhteyden hiuslakan käytön ja lapsen kehityshäiriön väliltä

Äidin hiuslakan käytön on todettu voivan aiheuttaa poikavauvoille kehityshäiriön, josta seuraksena saattavat olla elämänmittaiset fyysiset ja psyykkiset traumat.

Raskaana olevat äidit ovat saattaneet lukea kyllästymiseen asti listoja erilaisista ruoista ja liikuntalajeista, jotka ovat kiellettyjä raskausaikana. Tähän listaan voidaan lisätä myös hiuslakka.

Tuore tutkimus viittaa nimittäin siihen, että kemikaaleja sisältävien kosmeettisten aineiden käyttö voi vaikuttaa syntymättömän lapsen kehitykseen, jonka vuoksi näiden aineiden käyttöä tulisikin rajoittaa.

Kasvattaa riskiä jopa 80 prosentilla

Ranskalaisessa tutkimuksessa todettiin, että suihkeiden ja joidenkin väriaineiden käyttö raskausaikana voi aiheuttaa poikalapsilla sukupuolielinten kehityshäiriötä, hypospadiaa.

– Tuloksemme antavat näyttöä sille, että kemikaaleille altistuminen raskauden alkuvaiheessa häiritsee äidin hormonitoimintaa, jolloin hypospadian riski kasvaa, tutkijat kertovat International Journal of Environmental Research and Public Health -julkaisussa.

Tutkijoiden mukaan altistuminen kemikaaleille on lapsen kannalta haitallisinta raskauden ensimmäisellä kolmanneksella.

Tuloksiin päästiin analysoimalla 250 poikalapsen äidin altistumista erilaisille aineille, kuten kosmetiikalle, kemikaaleille ja torjunta-aineille. Tutkimuksessa saatiin selville, että maaleille, liuottimille ja bensiinille altistuminen ei ollut läheskään yhtä haitallista kuin hiuslakalle altistuminen. Hiuslakka nosti kehityshäiriön riskiä jopa 80 prosentilla.

– Ensimmäistä kertaa kotona käytettävä hiuskosmetiikka on tunnistettu hypospadian riskitekijäksi. Laajempia tutkimuksia tarvitaan, jotta kosmetiikkaan liittyvät riskit saadaan määriteltyä selkeämmin, tutkimuksessa kerrotaan.

Kyseinen tutkimus ei ole ainutlaatuinen, sillä samankaltaisiin tuloksiin päästiin jo vuonna 2008 toteutetussa tutkimuksessa.

Lapsipotilaisiin erikoistuneen urologin Stephen Markin mukaan tämä tutkimus ei kuitenkaan vielä todista hiuslakan ja kehityshäiriön yhteyttä, vaan lisätutkimuksia tarvitaan. Markin mukaan tällä hetkellä ainoa tunnettu syy hypospadialle löytyy genetiikasta. 

Lähde: DailyMail 

***

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.