Varo, laiton kalastus voi johtaa veneen takavarikointiin!

Nuotivo Oy:n markkinointijohtaja Martti Hätinen kertoo, että kalastuslupia valvotaan jatkuvasti.

– Maa- ja metsätalousministeriö seuraa lupamyyntejään ihan kiinteästi. Se saa kaikilta myyjiltä kerran kuukaudessa tilitykset ja luparaportit edellisen kuukauden myynneistä, kertoo Martti Hätinen.

Järvellä lupia valvovat poliisin, kalastusviranomaisen ja rajavartiolaitoksen lisäksi kalastuksenvalvojat sekä vesialueiden haltijat.

Kalastuksenvalvojat ovat vannoneet kalastuksenvalvojan valan tai antaneet vastaavan vakuutuksen yleisessä alioikeudessa. Kalastuksenvalvojalla tulee olla valvojan merkki tai tunnuskortti, jonka hän vaadittaessa esittää.

– Tämänhetkisen lain mukaan jokainen osakaskunnan osakas, joka omistaa maa-alueita, on oikeutettu tarkistamaan, että kalastusta koskevia säännöksiä ja määräyksiä noudatetaan, Hätinen paljastaa.

Takavarikoinnit mahdollisia

Kalastuksenvalvoja saa tarkastuksen lisäksi tehdä takavarikointeja samoin kuin poliisi, kalastusviranomainen ja rajavartiolaitos.

– Laki on muuttumassa, ja ilmeisesti ensi vuonna tulee olemaan niin, että vain virallisella kalastuksenvalvojan luvalla ja valan vannomisella saa oikeuden takavarikoida kalansaaliin, pyydykset ja kalastukseen käytetyn aluksen.

– Tämä valvontaoikeus säilyy tietenkin myös poliisilla, kalastusviranomaisella ja rajavartiolaitoksella.

Valvontaa on Hätisen mukaan lisätty ja tehostettu. Hyvin harva kalastaja kuitenkaan käyttäytyy huonosti tai laiminlyö velvollisuuksiaan vesillä.

Lupa kannattaa maksaa

– Takavarikoinnin käytäntö on, että jos kalastaja ei suostu yhteistyöhön, eli jos hän ei esitä luotettavasti kalastuslupaansa ja henkilöllisyyttään, hänen kalastusvälineensä ja veneensä voidaan joutua takavarikoimaan. Se on erittäin harvinaista.

– Yleensä kalastusluparikkomuksesta selviää sillä, että maksaa luvan ja sakon, joka oli viime vuonna 180 euroa. Eli kyllä se lupa kannattaa maksaa jo heti alkuun, Hätinen muistuttaa.

Hätinen muistuttaa, että valtion kalastuslupa tulee olla tulostettuna paperille. Vesillä siitä on oltava tosite mukana. Myös henkilöllisyystodistusta tulee kantaa kalareissuilla mukana.

Luvan voi hankkia internetistä Nuotivo Oy:n kalastuslupa.net -verkkosivulta. Lisätietoa kalastusluvista saa Nuotivo Oy:n lisäksi Ahven.net -sivulta.

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva

Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat