Varo avonaista wc-pöntön kantta! Tee kodista turvallinen kissanpennulle

Kun kotiin on astelemassa uusi, pieni kehräävä tulokas, kannattaa omalle kodille tehdä turvatarkastus. Onhan wc-pöntön kansi varmasti alhaalla, kännykän laturi poissa lattialta ja myrkylliset ruukkukasvit lahjoitettu mummolaan?

Sanonta siitä, että uteliaisuus koitui kissan kohtaloksi, ei ole tuulesta temmattu: kissat ja kissanpennut ovat tunnetusti uhkarohkean uteliaita eläimiä. Uuteen kotiin tassutteleva kissanpentu on luontaisesti kovin tiedonjanoinen ja haluaa tutustua uudessa kodissaan kaikkiin mahdollisiin paikkoihin. Siksi onkin tärkeää tehdä omassa kodissa tupatarkastus, ennen kuin uusi tulokas astelee kynnyksen yli. Lue myös: Näin huolehdit kissanpennun ensiaskeleista!

Tee kodistasi turvallinen kissanpennullesi

Kuten kaikki älylliset ja leikkiväiset olennot, myös kissanpentu tutkii esineitä kokeilemalla, nuuskimalla, maistamalla – ja etenkin pureskelemalla.. Siksi onkin tärkeää, ettei pennun suuhun tai tassuihin eksy mitään vaarallista tai kiellettyä. Utelias kissa saattaa myös eksyä mitä kummallisimpiin paikkoihin ja varmana työntämässä päätänsä läpi kaikista pienistä rakosista.

Ota nämä huomioon:

– Sulje aina uunin, jääkaapin, mikron, astianpesukoneen, pesukoneen ja kuivaajan luukut. Laita oviin muistilaput, että kaikki perheenjäsenet kurkistaisivat laitteen sisälle ennen käyttöä.

– Pidä kaikki ikkunat ja ovet suljettuina. Älä ikinä jätä ikkunaa raolleen vartioimatta, sillä kissapentu voi sujahtaa ulos pienistäkin raoista! Muista, ettei hyttysverkkokaan pidättele kissaa.

– Hanki keittiöön ja vessaan kannelliset roska-astiat. Ruoan haju herättää kissan kiinnostuksen ja pentu saattaa popsia suuhunsa myrkyllisiä, vaarallisia tai ei-soveltuvia ruokia tai esineitä.

– Pidä keittiön tasot puhtaina, etteivät ne houkuttele pentua kiipeilemään hyvien tuoksujen perässä.

– Liedelle kannattaa laittaa suojus, joka estää kissaa hyppäämästä kuumalle liedelle.

– Säilytä kaikki kodin kemikaalit sekä myrkyt lukituissa kaapeissa.

– Hanki lukot tai hakaset kaappien oviin, jos et halua että kissasi nukkui vaatteidesi päällä tai seikkailee ruokakaapeilla.

– Pistä kaikki terävät ja helposti rikkimenevät tavarat pois kissan ulottuvilta.

– Pidä wc-pöntön kansi aina kiinni, ettei kissanpentu putoa pönttöön. On myös tärkeää, ettei kissanpentu opi juomaan pöntöstä, sillä vedessä voi olla myrkyllistä desinfiointiainetta.

– Suojaa kaikki sähköjohdot turvapäällyksillä tai piilota ne mattojen tai huonekalujen taakse niin, ettei kissa pääse niihin käsiksi. Muista, että sama koskee esimerkiksi kännykän tai tietokoneen laturijohtoa, tai kohta akkusi loppuu alta aikayksikön pureksitun johdon takia.

– Lyhennä roikkuvat verhot ja varmista, ettei pentu ylety niihin: verhot ovat kissanpennun mielestä loistava kiipeilypuu. Katso myös, ettei pöytäliina roiku matalalla – kissanpennut ovat erittäin eteviä tyhjentämään juuri katetun pöydän. Raapimispuu onkin tärkeä ostos, kun kissa tulee kotiin.

– Pane viherkasvit syrjään ja hävitä tai lahjoita kaikki myrkylliset kasvit. Juhlapäiviin liittyviin kukkiin, kuten joulutähteen tai narsissiin, ei kannata kissataloudessa panostaa. Lue myös:Myrkylliset kasvit lemmikeille – varo näitä!

– Älä ikinä jätä muovikasseja esille. Ne ovat todellinen riski kissanpennun henkikullalle, jos esimerkiksi muovipussin kahva kiertyy sen kaulan ympärille ja kissa hätääntyy.

– Palavat kynttilät eivät kuulu kissatalouteen.

– Muista ostaa kissanpennulle leluja, mutta älä jätä niitä lattialle lojumaan: jos poistut paikalta, kerää lelut pois. Esimerkiksi narulelut voivat kiertyä leikkivän kissan ympärille. Pitäkää leikkihetket yhteisinä.


Monet kodin esineet ovat pieninäkin määrinä nautittuina erittäin myrkyllisiä:

– Aromaattiset öljyt, huuhtelu- ja pesuaineet (syövyttäviä emäksisiä aineita).

– Kolikot (saattaa liueta myrkyllisiä metalleja, kuten sinkkiä).

– Paristot ja akut (syövyttäviä happoja tai emäksiä).

– Taikinat ja kastikkeet, joissa on paljon suolaa.

– Tupakantumpit, kahvinpurut, alkoholi.

– Naftaliiniin säilötyt koimyrkkypallot.

Suklaa (kissan aineenvaihdunta ei pysty käsittelemään teobromiinia.)

– Säilytä autonpesuaineita ja jäänestoaineita huolellisesti, jo teelusikallinen jäänestoliuosta voi koitua kissan kohtaloksi.



Lue myös:


AVA / Katri Koskinen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat