Varmista autosi syyskunto ja tarkasta nämä asiat

Syksyn pimetessä ja sään viilentyessä kannattaa tarkastaa menopelin kunto. Lyhenevät päivät johtavat siihen, että moni liikkuu useimmiten pimeän aikaan.

Autosta kannattaa tarkistaa ainakin valojen toimivuus ja puhtaus sekä pyyhkimensulkien kunto. Pissapoikaan on hyvä lurauttaa lisää lasinpesunestettä, ettei se pääse jäätymään.

Oman näkyvyyden varmistamiseksi kannattaa niin autosta kuin kaksipyöräisestäkin varmistaa ajo-, pysäköinti-, suunta- ja jarruvalojenkin toimivuus. Valaisimet on syytä myös puhdistaa säännöllisesti.

– Kun näkyvyys on huono, esimerkiksi aamusumussa, on huomiovaloilla varustetun ajoneuvon kuljettajan myös muistettava vaihtaa päiväajovaloilta ajovaloille, painottaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo.

Pidä tuulilasit puhtaina

Tuulilasin sisä- ja ulkopintojen puhtaus ehkäisee näkyvyysongelmia. Mitä puhtaampi tuulilasi on, sitä vähemmän se huurtuu ja kuljettaja näkee paremmin. Myös lasin sisäpinta on pyyhkäistävä aika ajoin ja pyyhkimensulat tarkistettava ja vaihdettava rikkinäinen tai huonokuntoinen pyyhin uuteen.

Kylmiin pakkasaamuihin voi varautua kaivamalla auton jääraapan esille. Myös heijastin tai heijastinliivi kannattaa ottaa auton matkustamoon käden ulottuville. Jos autosta joutuu jostain syystä poistumaan pimeällä tieosuudella, auttaa heijastin muita autoilijoita erottamaan pimeässä kulkijan.

Ole varovainen syysliukkailla

Syksylle tyypillinen märkyys ja pakkasaamut haastavat kuljettajan.

– Syksyllä tien pintaa voivat sateiden ohella liukastaa tielle kulkeutunut savi ja puiden karistamat lehdet. Etenkin mopoilijoiden ja motoristien kannattaa ottaa tämä huomioon, Vuoristo muistuttaa.

Jos kosteaa ja pilvistä iltaa tai yötä seuraa kuulaan kirpeä aamu, ilma jäähtyy nopeasti ja tien pinnalle voi pikaisesti muodostua ohut jääkalvo. Tien notkelmissa mustan jään riski on suuri.

– Kun keli on huono, tiellä pysyminen varmistetaan parhaiten sovittamalla nopeus olosuhteiden mukaiseksi, Vuoristo kertaa.

Lue lisää:

MTV3 Koti:

Lähde: Liikenneturva

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja